Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Schippers ziet geen verband tussen bezuinigingen en verwarde mensen op straat

Minister Edith Schippers (VWS) kan geen causaal verband leggen tussen de ambulantisering in de ggz en de stijgende hoeveelheid verwarde mensen op straat. Dat schrijft ze in reactie op een signaal van de politie dat er steeds meer ‘verwarde mensen’ worden aangehouden.
Schippers ziet geen verband tussen bezuinigingen en verwarde mensen op straat

In de Kamerbrief van vorige week schrijft de minister dat het lastig te achterhalen is of de toename van het aantal verwarde personen in de maatschappij te relateren is aan de afbouw van ggz-bedden. ‘De door mij benaderde organisaties geven bijna allemaal aan dat zij zich zorgen maken over de toename van het aantal verwarde personen in de maatschappij. Echter, zij geven tegelijkertijd aan dat het lastig is om te achterhalen wat de oorzaak is van deze toename. Mogelijk spelen de onrust in de wereld, de economische crisis, de aandacht in de media of onzekerheid over veranderingen in de langdurige zorg een rol. Een causaal verband met de ambulantisering in de ggz kan op dit moment niet worden gemaakt.’

Politiecijfers

Verschillende media berichtte over een signaal van de korpschef van de politie. Die heeft uit laten zoeken hoe vaak de politie moet uitrukken voor situaties met van verwarde mensen. ‘Uit de cijfers blijkt dat de politie steeds vaker moet uitrukken vanwege overlast door verwarde personen. Het gaat dan om kleine opstootjes, maar soms ook om incidenten waarbij iemand in verwarde toestand een bedreiging vormt voor zichzelf of zijn omgeving. Agenten komen in de praktijk geregeld bij dezelfde verwarde personen en zijn er soms uren mee bezig. Vaak is het erop afsturen van een agent niet dé oplossing. Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt. Die heeft vaak meer baat bij opvang door hulpverleners.’

Cliënten

Een enquête van de NOS en de bevindingen van cliëntenorganisaties zoals MEE Nederland laten een zorgelijk beeld zien. Namelijk dat zorgverleners steeds meer signalen ontvangen over burgers die in de problemen komen omdat instanties problemen naar elkaar doorschuiven. ‘Op dit moment zien we dat vooral bij cliënten waar zorg en maatschappelijke ondersteuning moeten aansluiten op onderwijs en participatie. Als meerdere partijen de verantwoordelijkheid doorschuiven, is er voor de burger geen beginnen meer aan’, aldus organisatie voor cliëntondersteuning MEE Nederland in een persbericht.

GGZ Nederland

Koepelorganisatie GGZ Nederland laat desgevraagd weten niet over harde cijfers te beschikken betreffende het aandeel van verwarde mensen op straat dat een ggz-achtergrond heeft. ‘Dat wordt nu nog nergens gemeten. We zijn nu met het ministerie druk bezig om te proberen wel zo veel mogelijk harde cijfers hierover naar boven te krijgen.’

Geestelijke gezondheidszorg

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

9 REACTIES

  1. Ik probeer ALTIJD te nuanceren en niet gepolariseerd te denken. (Al valt dat niet altijd mee…) En daarom begin ik hiermee: JA, ook ik vind dat de ‘kosten gezondheidszorg’ soms de pan uit rijzen (ik hang de SP-gedachte aan maar niet ’tot op het bot’) en ik vind dat we zorgvuldig met gelden moeten omgaan. En JA ik vind ook dat iedere burger het recht heeft om in een eigen sfeer van privacy zelfstandig moet mógen wonen. En JA, ook ik vind dat mensen in principe zelfbeschikkingsrecht hebben en in principe zelfverantwoordelijkheid dragen voor hun eigen welzijn. Maar…
    …in 1990 schreef ik het boekje ‘Zorgen in de verpleging’ waarin ik bepleite dat er altijd een ‘chronische groep’ zal zijn die niet zal gedijen in de maatschappij en ‘slechts’ veiligheid, geborgenheid, orde en voeding nodig heeft. Dit schreef ik toen in reactie op de in gang gezette sluiting (1985) van het grote Provinciaal Ziekenhuis Santpoort.
    Tien jaar later  benoemde ik dit opnieuw in een  documentaire van Frans Bromet over de leegstaande gebouwen in Santpoort en na de eerste ‘lessen’ van de transitie van ‘het duin naar de stad’.
    Spijtig, mevrouw Schipper, maar het gaat er bij mij niet in dat u geen ‘causaal verband’ ziet. Of wilt zien. Springt u volgende week even bij mij achterop de fiets? Dan gaan we even wat adresjes langs. Wel oude kleren aandoen en niet te bang zijn…want u gaat wat beleven! Nederland op zijn smalst…

  2. Lees alle reacties
  3. Verder vallen 2 zaken op: er kan wel een compleet ‘plan van aanpak’ worden gemaakt voor vermeende fouten en fraude in de declaratie van medici, terwijl de aantallen overduidelijk aantonen dat dit een ‘mediabubbel’, dus voor de bühne is; er ik begreep € 600.000,- op een totaal van miljarden; veelal fouten dus er wordt hoegenaamd niet gefraudeerd!
    Verder is alleen het vermoeden al voldoende om vóór onderzoek uit de orthodontisten verdacht te maken waarbij het om onvoldoende voorlichting zou gaan ! Hoezo een hele beroepsgroep verdacht maken ? Fijn voor het onderling vertrouwen zo’n overheid !

  4. Wat een laffe kop-in-het -zandreactie van onze onvolprezen minister ! Ze is bereid overal onderzoek naar te doen zolang het in haar straatje te pas komt, zoniet dan is verband ‘nu niet aan te tonen’. Dwz dus dat ze het niet wil aantonen. En dan de k . . . smoezen van ‘de toestand in de wereld’ en ‘de aandacht in de media’, bah ! Alsof de verwarde medemens zich daarop focust !

  5. Veel interventies in de ggz zijn gericht op het aanbieden van structuur voor de client. Wat denk je dan dat er gebeurd als je tegen de client zegt dat ie niet meer op de vertrouwde dagbesteding mag komen?
    Als de client dan, keurig begeleid, op zoek gaat naar een andersoortig dagbestedingsactiviteit, verdwalen zowel de aanbieder als de begeleider in het woud van de nieuwe regelgeving….als de client hier niet verward van zou raken had ie echt geen dagstructurering nodig.

  6. het zal in ieder geval niet helpen dat door het ingezette beleid de ruimte voor het opvangen van die ‘verwarde mensen op straat’ wordt ingeperkt en het dus moeilijker wordt ze ‘van de straat’ te halen. en dat is wel degelijk een door bezuinigingsdrift ingegeven bewuste keuze van de minister. die causaliteit moet zij toch ook zien, want ooit zal zij zich op het effect van haar bezuinigingen willen beroemen.
    wellicht is het niet beoogd, maar een effect van dit beleid is ook, dat ‘verwarde mensen op straat’ minder gemakkelijk naar de GGz (kunnen) worden afgeschoven. helaas echter leidt dit er nog niet toe, dat zij op een andere manier in hun verwarring worden bijgestaan. de ambulantisering van de GGz kan daarop niet in alle gevallen worden aangesproken. (denk maar aan het vele ‘kwajongensgedrag’, dat in het verleden door school en ouders werd aangepakt, maar de laatste decennia al snel als ‘ADHD’ naar de GGz werd geschoven. niet dat ik ADHD wil bagatelliseren, maar ik geloof wel dat in principe ‘normaal gedrag’ van vooral jongeren al te gemakkelijk naar de medisch-farmaceutische sector is toegeschoven.)
    overigens lijken ook deze uitlatingen er op te wijzen, dat de leiding van VWS volhardt in de gewoonte onwelgevallige informatie van zich af te schuiven.

  7. Kan of wil de minister geen causaal verband leggen tussen de ambulantisering in de ggz en de stijgende hoeveelheid verwarde mensen op straat. Het lijkt mij dat het een eenvoudige rekensom is: minder plekken voor opname, meer ‘verwarde’ mensen op straat. Schippers zit, om in GGZ termen te blijven, in de ‘ontkenningsfase’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.