Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie heft toezicht Emergis op

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht opgeheven op twee locaties van Emergis in Goes en Middelburg waar methadon wordt verstrekt. De inspectie stelt vast dat er een opgaande lijn van structurele verbeteringen van de kwaliteit van de zorg is.
Inspectie heft toezicht Emergis op

Tijdens een eerdere controle constateerde de IGZ risico’s op het gebied van de uitvoering van de Opiumwet, medicatieveiligheid en de inrichting van en de werkwijze in de ruimte waar methadon werd verstrekt. Het verbeterplan dat de raad van bestuur hiervoor opstelde leidde aanvankelijk niet tot de gewenste structurele verbeteringen. Omdat het risico op onverantwoorde zorg groot bleef, stelde de inspectie twee locaties van Emergis begin oktober onder verscherpt toezicht.

Verbeteringen

Emergis heeft de afgelopen maanden een sterke verbetering laten zien, zo oordeelt de inspectie. De methadon wordt nu op naam en per verstrekkingsmoment geleverd en de apotheker is betrokken bij het opstellen en aanpassen van werkinstructies die voor alle medewerkers aantoonbaar toegankelijk zijn. De methadon is opgeslagen in een aparte afgesloten kamer in een afgesloten kast en alle locaties beschikken over een werkwijze waarmee een medicatieoverzicht per patiënt kan worden geleverd. De inspectie heeft deze verbeteringen tijdens onaangekondigde bezoeken aan de methadonposten vastgesteld en vindt het verscherpt toezicht op Emergis niet langer nodig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.