Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

30 miljoen voor start aanpak personeelstekorten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het kabinet maakt nog dit jaar 30 miljoen euro vrij voor het aanpakken van personeelstekorten in zorg en welzijn.
Foto: AdobeStock

De investering gaat via SectorplanPlus.

Het bedrag maakt deel uit van een investering van in totaal 320 miljoen euro die het kabinet de komende periode wil doen in onder meer nieuwe instroom en om- en bijscholing van medewerkers in de zorg.

Opleiding

SectorplanPlus gaat de 30 miljoen euro besteden aan opleidingsprojecten die zijn gericht op nieuwe instroom, met ontslag bedreigde medewerkers en omscholing binnen de organisatie via gekwalificeerde scholing. VWS-minister Hugo de Jonge: ‘Het is alle hens aan dek. Tot 2025 hebben we ongeveer 100.000 tot 125.000 nieuwe medewerkers in de zorg nodig. Samen met werkgevers en werknemers moeten we daarom fors aan de slag met gerichte plannen om personeel te behouden, aan te nemen en op te leiden.’

Innovatieve ideeën

SectorplanPlus is specifiek op zoek naar werkgevers met ideeën om zorgverleners binnen hun organisatie op de juiste plek te krijgen en te houden. Dit kan door om- en bijscholing van medewerkers, maar ook plannen voor innovatieve manieren van werken zijn welkom. Werkgevers kunnen tussen 21 november en 5 december een opleidingsproject indienen via www.sectorplanplus.nl. De 14 regionale werkgeversorganisaties, aangesloten bij RegioPlus, zijn contactpersoon voor de opleidingsprojecten met de werkgevers.

Verpleeghuizen

Subsidie van SectorplanPlus komt tussen 2017-2021 in verschillende tranches beschikbaar voor werkgevers in zorg en welzijn. Het grootste deel van de 320 miljoen euro, 260 miljoen euro, is geoormerkt voor de verpleeghuissector. In totaal 60 miljoen euro is voor de overige sectoren in zorg en welzijn. SectorplanPlus is een subsidieregeling, gebaseerd op cofinanciering. De verwachting is dat met deze maatregelen zo´n 170.000 professionals in zorg en welzijn extra worden ondersteund.

Werkgevers

Door samenwerking met SectorplanPlus onderschrijven werkgevers de ‘Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT)’ en de uitgangspunten van de Arbeidsmarktagenda 2023: ‘Aan het werk voor ouderen’. Hiermee nemen zij verantwoordelijkheid samen op te leiden voor de regio, mensen te behouden voor de regio en te werken aan een optimale inzet van zorgprofessionals.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.