Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

4 miljoen voor vrijwilligers palliatieve terminale zorg

Anouk Brinkman
Het kabinet stelt 4 miljoen euro extra beschikbaar voor de inzet van vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg. Het bedrag komt vrij via een subsidieregeling waarmee de palliatieve thuiszorg, hospices en verpleeghuizen vrijwilligers kunnen inzetten.
Verhoging van het subsidiebudget voor vrijwilligers palliatieve terminale thuiszorg
fotolia

De subsidie van 4 miljoen euro wordt gefinancierd vanuit de extra impuls voor palliatieve zorg die in het regeerakkoord is opgenomen. Hospices, de palliatieve terminale zorg thuis, en verpleeghuizen die vrijwilligers inzetten, kunnen nog dit jaar van de extra subsidie gebruikmaken. De subsidieregeling is voor de meeste hospices een belangrijke inkomstenbron, naast eigen bijdragen van cliënten en giften van derden.

Toename gebruik subsidie

De ophoging is volgens het ministerie van VWS nodig, omdat het gebruik van de subsidieregeling sinds 2013 fors is toegenomen. De tarieven per cliënt daalden daardoor aanzienlijk. Diverse hospices kwamen daardoor in financiële problemen. Een eerdere ophoging met 2 miljoen euro bij het verlengen van de regeling per 1 januari 2017 bleek onvoldoende om de gestage daling sinds 2013 te compenseren.

Verhoging budget

Sinds 2017 wordt het budget voor palliatieve terminale zorg jaarlijks opgehoogd met 3 procent om de verwachte stijging van het aantal sterfgevallen (1,5 procent per jaar tot 2040) en meer inzet van vrijwilligers (1,5 procent per jaar) te compenseren. VWS verwacht dat deze eenmalige structurele ophoging voor de komende jaren voldoende is voor hospices om zorg te blijven leveren.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.