Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder dwalende ouderen dankzij ict

Bert Bukman
Ouderen langer zelfstandig thuis laten wonen. Met dat doel lopen er enkele Europese projecten van kennisinstituut Vilans. Een van die projecten is gericht op dwalen en vermissingen bij demente ouderen.
Ouderenzorg ict e-health
Foto: AdobeStock

De projecten maken deel uit van het programma Active & Assisted Living (AAL). Aan dit programma doen dertien Europese landen mee. Gezamenlijk maken deze landen plannen en projecten die oplossingen opleveren voor maatschappelijke problemen. Dit betreft vooral het groeiende aantal ouderen en bijbehorende ziekten en aandoeningen als dementie.

Op de markt

Het doel van het programma AAL is het ontwikkelen en op de markt brengen van innovatieve oplossingen voor ouderen en hun omgeving. Hierbij gaat het om producten en diensten die de kwaliteit van leven verbeteren. Bovendien stellen deze systemen ouderen in staat om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en te leven. Dit ook als ze last krijgen van lichamelijke of geestelijke beperkingen.

Meer vrijheid

Vilans werkt in het kader van AAL mee aan vijf projecten. Een van deze projecten is gericht op het voorkomen van dwalen en vermissingen bij demente ouderen. Dit is namelijk een groeiend probleem in alle landen die meedoen aan het programma. Voor deze mensen en hun omgeving wordt een flexibel gps-systeem verder ontwikkeld.

Het gebruik van gps kan namelijk bijdragen aan meer vrijheid en zelfstandigheid voor mensen die risico lopen op dwaalgedrag. Voor deze vaak demente ouderen zijn verschillende systemen op de markt. Villans heeft een keuzehulp waarmee instelingen op dit gebied een keuze kunnen maken.

Nieuw gedrag

Een ander project in het kader van AAL gaat over mantelzorgers die soms overweldigd worden door het nieuwe gedrag van mensen met dementie. Dit betreft onder meer het ontwikkelen van een serious game platform.

De overige projecten hebben betrekking op zaken als leefstijlmonitoring, artificial intelligense en het Internet of Things.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.