Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek Elsevier: beste ziekenhuizen zijn te vinden in de provincie

Bert Bukman
De beste ziekenhuizen van Nederland zijn te vinden in Den Helder, Gorinchem en Winterswijk. De snelste stijgers zijn Zwolle en Drachten. Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier Weekblad. Opvallend is verder dat sommige umc's beter scoren dan vorig jaar.
Beste ziekenhuizen, elsevier
Onderzoek Beste ziekenhuizen 2018

De locatie Den Helder van de Noordwest Ziekenhuisgroep, het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk zijn de beste ziekenhuizen van Nederland. Ze halen in elk geval de hoogste score op alle onderdelen in het onderzoek Beste ziekenhuizen 2017 van Elsevier.

De algemene ziekenhuizen en universitair medische centra zijn ook dit jaar weer beoordeeld door het weekblad. Het onderzoek betrof de patiëntgerichtheid en de kwaliteit van de medische zorg. Opmerkelijk is dat de hoogste scores zijn behaald door grote, algemene ziekenhuizen in middelgrote steden en ook door kleinere, perifere ziekenhuizen. De beste elf ziekenhuizen zijn behoren alle tot deze categorieën.

Opvallende dalers

De snelste stijgers ten opzichte van het onderzoek Beste ziekenhuizen van 2016 zijn  Nij Smellinghe in Drachten, Isala in Zwolle en het Leids Universitair Medisch Centrum. Ook het VUmc in Amsterdam presteert aanzienlijk beter dan vorig jaar.

Opvallende dalers zijn het Medisch Spectrum Twente in Enschede, het Spijkenisse Medisch Centrum en Ziekenhuis Bernhoven in Uden. Daarmee blijven de wijzigingen ten opzichte van 2016 beperkt, zoals ook de jaren daarvoor. Van alle 83 beoordeelde ziekenhuislocaties haalden 41 dezelfde score als in 2016. Bij nog eens 30 ziekenhuizen veranderde de score in geringe mate. Kennelijk vertonen de prestaties van de meeste ziekenhuizen van jaar op jaar weinig uitschieters, aldus de redactie van Elsevier.

Geen ranglijst

Het overzicht Beste ziekenhuizen van Elsevier is geen ranglijst, maar deelt ziekenhuizen in vier groepen in. het gaat dan om de categorieën veel lager, lager, hoger en veel hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit omdat het type indicatoren dat publiekelijk beschikbaar is een meer specifieke score onmogelijk maakt, aldus Elsevier.

Het weekblad heeft daarnaast ook onderzoek gedaan naar de financiën van de Nederlandse ziekenhuizen. In totaal blijken 54 ziekenhuizen er goed voor te staan, maar kampen er 11 met serieuze financiële problemen. Vijf ziekenhuizen kwamen in moeilijkheden na een fusie of nieuwbouw. Opvallend is dat het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem uit de top-drie van de beste zorg ook in deze lijst van 11 financieel minst presterende ziekenhuizen staat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.