Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VWS: meer studenten en stageplekken hbo-v

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Toekomstige studenten kunnen vanaf volgend jaar zonder numerus fixus toegelaten worden tot de hbo-opleiding verpleegkunde van Fontys Hogeschool. De studentenstop wordt opgeheven vanwege het toenemende aanbod van stageplekken. Minister Hugo de Jonge (VWS) meldt dat het ministerie zich actief inzet voor voldoende stageplekken.
ActiZ: haal numerus fixus van hbo-v opleiding
Foto: AdobeStock

De Inspectie van het Onderwijs concludeert  dat sinds 2016, na een jarenlange toename, het aantal opleidingen met een numerus fixus is afgenomen. Zo is het aantal  verpleegkundeopleidingen met numerus fixus verminderd van 14 in 2015-2016 naar 10 voor het studiejaar 2018-2019.

Stagefonds

Onderwijsinstellingen hanteren doorgaans een numerus fixus om studenten voldoende stageplekken te kunnen bieden. Om hogescholen te ondersteunen met het aanbod van stageplekken, heeft het VWS een stagefonds opgericht.

Het ministerie steunt daarbij de regionale aanpak van onderwijsinstituten en zorginstellingen met 325 miljoen euro tussen 2017 en 2021. Daarbij wordt er in alle regio’s gewerkt aan zorgbrede aanpak van personeelstekorten. Het budget wordt ingezet voor scholing en begeleiding van nieuwe medewerkers. Voldoende kwalitatieve stages in alle regio’s zijn een essentieel onderdeel van de aanpak. Zorginstellingen kunnen aanspraak maken op een subsidie als zij bijdragen aan een brede regionale aanpak. Onder meer met het bieden van stages.

Succes

Door de actieve aanpak is het aantal studenten op de hbo-v van 5500 in 2014 toegenomen tot 8000 in 2016. Dit studiejaar zijn er 2000 extra studieplekken beschikbaar. Het totaal aantal stageplekken is ook aanzienlijk toegenomen. Van 2441 (2007-2008) naar 6783 (2016-2017). Het VWS, de onderwijsinstituten en zorginstellingen hopen hiermee kwalitatief onderwijs te leveren en een groeiend aantal studenten op te leiden die na hun opleiding in de verpleegzorg ingezet kunnen worden.

Aantal beschikbare stageplaatsen voor hbo-v studenten. Bron: VWS

Stageplaatsen

Voor de Fontys Hogeschool is het door voldoende stageplaatsen mogelijk meer studenten aan te trekken en de numerus fixus te schrappen. Fontys heeft dit studiejaar 255 voltijdstudenten op de opleiding verpleegkunde en kampt met een overschot van stageplaatsen. Dit komt mede door het actief werven van meer stageplekken om het eerdere tekort aan plekken op te vangen. De werving was succesvol en zorgorganisaties stelden meer stageplekken beschikbaar. Door het huidige overschot kunnen het volgende schooljaar meer studenten aangetrokken worden.

Onderwijscapaciteit

Maar niet elke opleiding in Nederland die de numerus fixus heeft opgeheven, kan het toenemende aantal studenten opvangen. De Hogeschool Utrecht schrapte dit studiejaar de studentenstop, maar krabbelt volgend jaar weer terug. Reden is de forse stijging van 400 naar 850 studenten. De HU heeft moeite met het faciliteren van stageplekken voor alle studenten.

Oud-minister Jet Bussemaker lichtte eerder al in een Kamerbrief toe dat de voornaamste reden dat onderwijsinstellingen een numerus fixus hanteren, het behoud van de kwaliteit van de opleiding is en de capaciteit van stageplekken is. ‘Wanneer de kwaliteit van het onderwijs onder druk staat als gevolg van een te hoge instroom, dan vind ik het instellen van een (tijdelijke) numerus fixus te rechtvaardigen’ aldus Bussemaker. Volgens de minister blijft groei bij instellingen met een studentenstop wel mogelijk, maar blijft het studentenaantal beheersbaar en verantwoord.

Personeelstekort

V&VN vindt een numerus fixus niet rijmen met het landelijke verpleegkundigentekort . Maar onderwijsinstellingen en zorgwerkgevers zetten zich in voor een maximale, verantwoorde studentengroei en kwalitatief hoogwaardig onderwijs, aldus de minister. Daarbij wordt er in alle regio’s gewerkt aan zorgbrede aanpak van tekorten. Voldoende kwalitatieve stages in alle regio’s zijn een essentieel onderdeel van de aanpak.

 

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.