Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelf testen gezondheid leidt niet tot meer artsenbezoek

Bert Bukman
Anders dan vaak wordt gevreesd, leiden individuele health checks niet tot meer bezoek aan de huisarts of doorverwijzing naar een specialist. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
IGJ
Foto: iStock

Een health check kan leiden tot gezondheidswinst, maar ook tot onnodige ongerustheid en extra zorgkosten. Die angst leeft in de medische wereld. Uit onderzoek van het Nivel blijkt daarvan nog geen sprake. Op dit moment is er geen extra zorggebruik door het toegenomen aanbod van deze health checks.

Huisartsen geven in het onderzoek aan zelden een patiënt te zien naar aanleiding van een health check. Ook een verwijzing naar een specialist blijft vaak achterwege.

Total body scan

Vijf procent van de 1245 ondervraagden had in 2016 een health check gedaan. De meeste respondenten hadden een test gebruikt voor bloeddruk, cholesterol of diabetes. Enkelen deden een zogenoemde total bodyscan.

Deze vijf procent is niet gezonder of ongezonder dan de rest van de bevolking. De aanleiding voor een health check is vaak een lichamelijke klacht, nieuwsgierigheid of gewoon dat zich een gratis gelegenheid voordeed.

Vragenlijsten

Er komen steeds meer mogelijkheden voor burgers voor het (laten) uitvoeren van een  health check. Hierbij wordt de reguliere gezondheidszorg dus niet betrokken. Deze testen vallen bijvoorbeeld niet binnen de landelijke screeningsprogramma’s. Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer vijftien procent van de Nederlandse bevolking ooit een health check heeft gedaan.

Voor het onderzoek van het Nivel werden gegevens gebruikt die huisartsen vastleggen in hun huisartsinformatiesystemen. Daarnaast werd gebruik gemaakt van vragenlijsten die werden ingevuld door burgers en huisartsen. De data werden verzameld in het kader van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn en omvatten een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.