Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

50PLUS zet in op ‘nieuw zorgstelsel’

Redacteur Zorgvisie
50PLUS wil per 2020 een nieuw zorgstelsel invoeren. Daarin moet onder meer de marktwerking in de zorg worden teruggedraaid en moet er een Ziekenfonds 2020 worden opgericht.
Stemmen-400-Fotolia.jpg
Fotolia.

Dat meldt de ouderenpartij in het onlangs gepubliceerde verkiezingsprogramma voor 2017. Het Ziekenfonds 2020 moet een landelijk, onafhankelijk administratiekantoor worden dat ‘zorgdraagt voor de administratieve kant van het nieuwe zorgstelsel’. In de plannen van 50PLUS bieden zorgverzekeraars enkel nog aanvullende verzekeringen aan, daardoor kan het eigen risico van verzekerden worden verlaagd naar maximaal 200 euro. ‘Basistandheelkunde en fysiotherapie maken deel uit van het Ziekenfonds 2020’, meldt de partij.

Buurtzorg in nieuw zorgstelsel
Daarnaast wil 50PLUS ‘minder administratie, minder managers en minder vergaderingen’ in de zorg. In het verkiezingsprogramma wordt Buurtzorg genoemd als goed voorbeeld van een zorgorganisatie: ‘De goede ervaringen van Buurtzorg worden nadrukkelijk betrokken bij de vorming van een nieuw stelsel’, schrijft 50PLUS.

Zorgstelsel zonder EPD
Het EPD kan volgens de ouderenpartij op termijn verdwijnen. In plaats daarvan moet er een medische datacard worden ingevoerd voor patiëntgegevens. Daarnaast moet er in het nieuwe zorgstelsel volledige transparantie zijn over behandelingen en het verleden van medici. 50PLUS wil ‘de positie van de patiënt bij medische missers versterken door de invoering van een substituut ombudsman zorg en de oprichting van een compensatiefonds voor slachtoffers van medische missers’.

50PLUS wil gemeentelijk basispakket
In het verkiezingsprogramma wordt ook rekening gehouden met mensen die thuiszorg nodig hebben. ‘Stop met het gesol met de thuiszorg’, schrijft 50PLUS. ‘Er komt een gemeentelijk basispakket voor thuiszorg, mantelzorgondersteuning en dagbesteding. Dit moet een einde maken aan onduidelijkheid en verschillen tussen gemeenten.’ Wat betreft de verpleeghuiszorg wil de partij dat er zoveel mogelijk instellingen open worden gehouden en – waar mogelijk – uitgebreid. Ook moet er meer aandacht kunnen worden gegeven aan de bewoners, die volgens 50PLUS recht hebben op een menswaardig bestaan met meer activiteiten. De ouderenpartij belooft tenslotte in het nieuwe zorgstelsel te zorgen voor ‘fatsoenlijke betaling en arbeidsvoorwaarden’ voor zorgpersoneel.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.