Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

600 nieuwe woningen Almere voor ouderen met zorgvraag

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
De komende jaren kent Almere een sterke groei van thuiswonende ouderen met een intensieve of lichte zorgvraag. Zorggroep Almere, FAME Planontwikkeling en Syntrus Achmea slaan daarom de handen ineen en hebben een ontwikkelovereenkomst gesloten voor de realisatie van 600 zorgwoningen.
ouderen verpleeghuis ouderenzorg samenwerking zorg
Foto: Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Het aantal 70-plussers verdubbelt de komende jaren zelfs in sommige wijken in Almere. Zorggroep Almere signaleert bij cliënten een grotere behoefte aan geschikte huurwoningen in het middensegment. De organisatie heeft daarom een ontwikkelovereenkomst met FAME Planontwikkeling en Syntrus Achmea gesloten om 600 nieuwe zorgwoningen te realiseren voor ouderen met een zorgvraag. ‘Ik ben blij met de verantwoordelijkheid waarmee de partijen hun maatschappelijke missie uitvoeren’, reageert wethouder Aldrik Dijkstra.

Zorg in de buurt

De woningen vallen onder het nieuwe woonconcept Beschermd Wonen voor mensen met een intensieve zorgvraag, zoals mensen met dementie, en Wonen met een Plus voor mensen met een lichte ondersteuningsvraag. ‘Dit als alternatief voor het traditionele verzorgingshuis’, aldus Zorggroep Almere. Wethouder Aldrik Dijkstra is blij met de samenwerking. ‘Een mooi initiatief van Zorggroep Almere, FAME Planontwikkeling en Syntrus Achmea dat prachtig aansluit bij de doelstelling van het college dat ouderen in de wijk kunnen blijven wonen.’

De insteek is om de zorgwoningen kleinschalig en wijkgericht op te zetten, zodat mensen in hun eigen buurt kunnen blijven wonen als er een zorg- of ondersteuningsvraag ontstaat. Volgens de wethouder lopen ouderen nu vaak tegen problemen aan die eenvoudig op te lossen zijn. ‘Samen een wandeling maken, iemand naar de dokter brengen en thuis de benodigde zorg kunnen ontvangen. Het blijken waardevolle oplossingen, die ouderen in staat stellen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.’  Volgens Dijkstra sluit het plan aan op het gemeentelijk programma (G)oud in Almere.

Akkoord 3000 zorgwoningen voor ouderen

Het doel is om de komende 5 jaar tussen de 10 en 15 nieuwe woonlocaties op diverse plekken in Almere te realiseren. De 600 zorgwoningen maken deel uit van het akkoord dat FAME Planontwikkeling en Synstrus Achmea vorig jaar hebben gesloten over 3000 huurwoningen in het middensegment voor mensen met een intensieve zorgvraag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.