Eerstelijnszorg

Governance

Raad van State schiet gaten in vernieuwd wetsvoorstel ongecontracteerde zorg

Volgens de Raad van State is het vernieuwde wetsvoorstel bijna hetzelfde als het voorstel dat in 2020 is ingetrokken. De Raad betwijfelt sterk of de wijzigingen die er wel in staan, leiden tot meer zorgcontractering. Sterker nog: de effectiviteit van het wetsvoorstel wordt er eerder door beperkt.
Governance

De agenda van Jannie Riteco: ‘Wij willen door’

Nadenken over de toekomst was afgelopen week de rode draad in de agenda van Jannie Riteco, bestuurder van Zorggroep Almere. In Almere komt de vergrijzing weliswaar later op gang dan in de rest van Nederland, maar omdat de stad zo hard groeit, zijn de zorgen over de toegankelijkheid van de zorg niet minder
Eerstelijnszorg
Geld in de knip houden

Opinie: De macht van de zorgverzekeraar heeft absurde proporties aangenomen

Sinds 2016 zijn de zorgverzekeraars zich steeds meer en meer gaan bemoeien met de indicatiestelling rondom revalidatiezorg, specifiek pijnrevalidatie. Zorgverzekeraars verloren de rechtszaken die hierover zijn gevoerd. Nu ligt er een stuk op tafel waarin staat dat er te allen tijde uitgebreide eerstelijnszorg plaatsgevonden moet hebben als patiënten in aanmerking willen kunnen komen voor medisch-specialistische revalidatiezorg. Dit is volgens revalidatiearts Victor Voerman om meerdere redenen een belachelijke eis.
Tech

E-Health Monitor 2023: verpleegkundigen positiever over digitale zorg

Zorgverleners- en gebruikers moeten actiever betrokken worden bij de transformatie naar hybride zorg. Dat concludeert de E-Health Monitor 2023. In het rapport komt het RIVM met vijf aanbevelingen.
Preventie

‘Van ziekte naar gezondheid’ bij leefstijlloket Jeroen Bosch Ziekenhuis

De laatste jaren poppen steeds leefstijlloketten op in ziekenhuizen. Ze hebben een verwijsfunctie naar het sociaal domein en helpen patiënten de weg te vinden naar gedragsverandering voor een gezonder leven.
Financiën

Zorgverzekeraars broeden op creatieve oplossing voor het verkennend gesprek

Vóór 1 januari 2025 moet de financiering van het verkennend gesprek zijn geregeld. VWS heeft opdracht gegeven aan de NZa om met een regeling te komen. Intussen steggelen de zorgverzekeraars over het eigen risico.
Preventie

Opinie: Beter met minder, je moet het wel zien

Voor bijna alle ouderen heeft slechtziendheid impact op de thuissituatie. Aandacht hiervoor zal het leven van deze mensen verbeteren én zorgpersoneel ontlasten. De raad van bestuur van Koninklijke Visio ziet dat er naast aandacht ook meer begrip nodig is voor deze beperking. 

‘Durf na te denken over andere organisatie van huisartsenzorg’

Een werkgroep van experts werkte parallel aan de Visie Eerstelijnszorg 2030 aan het rapport ‘Naar Toekomstbestendige Organisatie Huisartsenzorg’. "De nadruk in dit rapport ligt op de mogelijke veranderingen van de organisatie van de huisartsenzorg", zegt hoogleraar huisartsgeneeskunde en voorzitter van de werkgroep Henk Schers.

Marjolein Tasche: ‘Ik ben niet het orakel van de eerstelijnszorg’

Marjolein Tasche trad begin dit jaar aan als voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Ondanks een twijfel terug de horeca in te gaan, werd het toch weer de zorg. Met een open instelling zoekt ze de dialoog met alle partijen. Daarom wil ze waken voor al te boude uitspraken.

Blauwdruk voor de toekomstige eerstelijnszorg

De eerstelijnszorg hangt als los zand aan elkaar. Er is te weinig samenwerking tussen de veelal kleine zorgaanbieders. De vele taken die de huisarts er de afgelopen jaren bij heeft gekregen, zijn lukraak op een hoop gegooid en houtje-touwtje bekostigd. Als basis voor het zorgstelsel is dit veel te wankel. De dit jaar gepubliceerde Visie eerstelijnszorg 2030 moet hier verandering in brengen.

Uitgelicht congres

Hét Secretaressecongres

1931 Congrescentrum

Hét Secretaressecongres

ReeHorst Ede

Congres Data & Security in de Zorg

Van der Valk Hotel Utrecht

Regisseren van samenwerking in de zorg

Nyenrode Business Universiteit