Minister Klink van VWS gaat de ambulancezorg waarschijnlijk niet aanbesteden. Hij wil de doelmatigheidswinst bereiken door prestatiebekostiging en een efficiencykorting. Dat zegt Jan Pierik, vice-voorzitter van Ambulancezorg Nederland, de koepelorganisaties voor ambulancezorg.
Klink wil de ambulancezorg beter en
De gunning (aanbesteding) heet in werkelijkheid de ‘sanering’.
Klink heeft altijd nog het laatste woord. De vice-voorzitter van AZN loopt hier ws. de wens van de gedachte te verkopen.
Klink heeft het over doelmatig, efficient, transparant. En tegen zo laag mogelijke kosten.
Daar heeft een CAO helemaal niks mee te maken.
De discussie moet gaan over kwaliteit!! En kwaliteit kost nou eenmaal geld!!
Met het debacle van de aanbesteding in de thuiszorg nog in het achterhoofd, was het nu de beurt aan het ambulancevervoer. Een van de aspecten die bij de aanbesteding van de huishoudelijke zorg behoorlijk onder druk kwam te staan is de samenwerking in de keten. Iets waar de huidige regionale ambulancediensten juist veel tijd in hebben gestoken en goede ervaringen mee hebben opgedaan.
Het aanbesteden van ambulancezorg, een logisch gevolg van de marktwerking in de zorg, vergroot het risico van het verminderen van kwaliteit en ketenvorming, en aantasting van het innovatief vermogen binnen de sector. Juist nu deze initiatieven goed op gang beginnen te komen.
Gelukkig lijkt het tij gekeerd en kan alle energie die in de aanbesteding gestoken werd nu weer meer in de core business en werkvloer gestoken worden.
Deze minister kijkt naar de inkoopfunctie in een veel breder perspectief dan alleen het element competitie d.m.v. aanbesteden. Als dit goed gebeurt maakt hij gebruik van de efficientie van de aanbieder en gaan de totale kosten omlaag. Is doelmatiger en een beter gebruik van belastinggeld.
Heeft de inkoopfunctie hier gefaald of durft de minister zijn nek niet uit te steken na het debacle met de aanbesteding van thuiszorg?