Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 13 oktober ingestemd met een motie van Renske Leijten (SP) tegen fusies in de zorg. De motie zorgt ervoor dat fusies worden tegengehouden totdat de inspraak van patiënten en personeel voldoende is geregeld.
“In de zorg wordt een fusiegolf
Het is toch al jaren bekend dat de fusies in de zorg alleen de zakken van de bestuurders vullen. Voor kleine organisaties is het makkelijker in te spelen op de veranderingen, meer betrokkenheid bij medewerkers en product, men kent elkaar en de weg, men spreekt dezelfde taal, er zijn minder bestuurslagen nodig; kortom goedkoper!
In de tijd dat ik in de zorg werk, sinds 1972, is het niets anders dan centraliseren en decentraliseren. Wat daar aan geld aan verloren is gegaan is niet te tellen. Geld dat bestemd is voor cliënten maar in de zakken verdwijnt van bestuurders. Bij iedere fusie of ontmanteling moeten er bestuurslagen uit of vervangen worden en die mensen gana allemaal met een zak geld naar huis.
Door fusies in de V&V sector zijn meer problemen ontstaan dan opgelost.Het formele doel: “betere kwaliteit en efficiency” wordt over het algemeen niet bereikt. Het informele doel: strategische positie/macht wel, echter dat gaat te vaak ten koste van de kwaliteit en de efficiency en dat komt clienten en medewerkers nooit ten goede.
En waarom moeten de Familieraden (=Naastbetrokkeneraad) geen inspraak hebben bij een voorgenomen fusie? Die hebben vaak direkt met de gevolgen te maken. Bv. je familielid (=cliënt/patiënt) krijgt door de fusie een andere behandelaar. In het zwartste geval haakt hij/zij hierdoor af. Maar ook een gewenperiode kan zwaar zijn voor de thuissituatie. En een grotere organisatie is niet persé goedkoper in de zorgverlening. Kijk alleen al naar de kosten van veel reistijden en reiskostenvergoeding voor de personeelsleden en het management.
Die motie is natuurlijk volstrekt symbolisch. Het is maar zeer de fraag of het tegengaan van fusies wel goes is ook. De Kamer wil ook concentratie van zorg en dat gaat een stum gemakkelijker in grote organisaties. En de ziekenhuizen moeten zich meer gaan weren tegen die paar verzekeraars die er nog over zinn; ook dat kan beter als je groter bent.
Zelf altijd een groot voorstander van een cooperatieve vorm in de Zorg. Fusies wordt altijd Ruzies ! Kijk als voorbeeld naar het bedrijfsleven. Samenwerking is een must in de Zorg. Zie het EPD-Dossier , wat tot op heden niets heeft opgeleverd. Ieder Ziekenhuis gaat op zijn/haar eigen manier werken. Samenwerken ?
Bestuurders/Politiek kijken , maar verder komen we niet.
Resultaat , Miljarden extra investeren in lucht !