Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Hevel zware gehandicaptenzorg niet over naar gemeenten’

‘Ik hoop niet dat staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in februari beslist om ook gehandicapten met een zorgzwaarte van het niveau drie en vier over te hevelen naar de Wmo.’ Dat zegt bestuursvoorzitter Greet Prins van gehandicaptenzorgaanbieder Philadelphia Zorg vandaag.
‘Hevel zware gehandicaptenzorg niet over naar gemeenten’

In februari komt staatssecretaris Van Rijn met een brief aan de Tweede Kamer over de hervormingen van de AWBZ. Bestuursvoorzitter Prins hoopt dat Van Rijn vooral zal inzetten op besparing via innovatie en een meer praktische aanpak. 'We kunnen heel veel bereiken en besparen als we een cultuuromslag maken in de gehandicaptenzorg. Anders nadenken over wat we cliënten zelf kunnen laten doen en wat per sé geregeld moet zijn. Maar om mensen met het verstand van een achtjarige helemaal verantwoordelijk te maken voor hun eigen reilen en zeilen is wat mij betreft geen heilzame weg.'

Bezuiniging van tien procent
Prins verwacht dat de staatssecretaris een bezuiniging op de sector zal voorstellen van minimaal tien procent. 'Dat is vervelend maar helaas ook noodzakelijk en ook iets wat we als gehandicaptenzorgsector moeten uitvoeren. Ik vind best dat je ook van cliënten in deze tijden wat meer mag vragen. Daar horen ook dingen bij die zij misschien liever niet horen. Zoals dat ze bijvoorbeeld voortaan hun eigen vervoer naar de dagbesteding moeten regelen als dat veilig kan. Dat kunnen we samen met de cliënt oplossen. Maar bij zorgzwaarte drie en vier moeten een aantal zaken echt goed gewaarborgd blijven en gemeenten hebben daar totaal geen ervaring mee.'

Nachtmerrie

Het is volgens de bestuursvoorzitter ook zo dat de overheveling van zzp drie en vier flinke organisatiekosten met zich mee zal brengen. 'Mijn nachtmerrie is dat cliënten onvoldoende zorg krijgen omdat er te veel geld nodig is als gevolg van extra gemeentelijke bureaucratie waarvoor ook zorginstellingen dan extra overhead moeten organiseren. We hebben uitgerekend dat dit grofweg tien à vijftien procent extra overhead zal vergen bovenop de landelijke bezuinigingen bij gemeenten en instellingen. Dat vind ik niet acceptabel. De beperkte middelen moeten naar daadwerkelijke zorg voor cliënten gaan.'

VGN
Eerder vandaag kwam de koepelvereniging voor zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg VGN met een oproep aan Van Rijn om vooral mensen met zorgzwaarte vier in de komende hervormingen niet over te hevelen.

Eén reactie

  • Jan C

    Een van van Rijn's ouders is in het verpleegtehuis. Wat zou het fijn zijn als alle patienten in verpleeg en verzorgingstehuizen het minstens de helft zo goed hadden als die ouder van van Rijn; dan is dat al een hele vooruitgang voor die patienten. Het blijkt dat zelfs zo'n zin nog te moeilijk is voor Schippers en consorten en voor de bestuurders van verpleeg en zorginstellingen.
    Mevr Prins wil ZZP3 en 4 niet naar de gemeenten. Ik wel want dan loopt het hartstikke spaak en komt men er -- helaas over de ruggen van die arme patienten -- achter dat ze weer niet geluisterd hebben naar mensen die dagelijks vertoeven in verpleeg en verzorgingstehuizen; daar is ook geen aanleiding voor want met de ouders van Schipper, van Rijn en van de bestuurders komt het pico bello in orde

Of registreer u om te kunnen reageren.