Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Overnameplan Ruwaard van Putten onhaalbaar

Het voortbestaan van het Ruwaard van Putten komt verder in gevaar nu banken, verzekeraars en het waarborgfonds het overnameplan hebben afgekeurd. De partijen vinden het overnameplan inhoudelijk in orde, maar de financiële risico’s zijn te groot.
Overnameplan Ruwaard van Putten onhaalbaar
Foto: ANP - Arie Kievit

Het Ruwaard van Putten stelde samen met het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een plan op om de zorg in de regio Voorne-Putten te behouden. Maar door een afwijzing van de geldschieters is het onmogelijk een overname te realiseren. Het zou teveel risico opleveren voor de bestaande zorg en medewerkers van de betreffende ziekenhuizen.

Problemen Ruwaard van Putten

In november 2012 is door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis steun gevraagd aan de drie ziekenhuizen om de zorg te borgen. Door de inhoudelijke en financiële positie waarin het Ruwaard van Putten Ziekenhuis verkeert, bleek het voortbestaan als een zelfstandig ziekenhuis in de huidige vorm niet langer mogelijk te zijn. De  afspraak was om voor 1 april 2013 overeenstemming te bereiken en een plan tot overname uit te werken. De drie ziekenhuizen hebben hun voorstel eind maart afgerond en deze overhandigd aan de financiële partijen, waaronder de banken en zorgverzekeraars. Uit de gesprekken die tot op heden met de betrokken partijen zijn gevoerd blijkt dat er inhoudelijk steun is voor het regioplan met een nieuw profiel voor het Ruwaard van Putten Ziekenhuis maar dat de financiering een probleem is.

Voortgang Ruwaard van Putten

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zegt in gesprek te zijn met andere mogelijke overnamepartijen. De zorg gaat voorlopig nog gewoon door. Vorige week is de gemeente een actie begonnen waarbij alle inwoners opgeroepen worden om een brief naar hun zorgverzekeraar te sturen met de vraag het Ruwaard van Putten Ziekenhuis te behouden. Als het Ruwaard zou sluiten, kunnen veel mensen uit de regio Voorne-Putten niet op tijd een ziekenhuis bereiken als dat nodig is, zo meldt het ziekenhuis.

Sterftecijfers cardiologie

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte in opspraak door een onverklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010. De volledige hartafdeling werd vorig jaar tijdelijk gesloten, de polikliniek is inmiddels weer open.

2 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  Er zijn misschien wel particuliere investeerders die willen helpen?
  Een forse balansondersteuning d.m.v. een aandelenkapitaal kan interessant zijn.
  Vriendelijke groet

 • Henk

  Nu gaan de inwoners van Voorne-Putten toch al liever niet naar het Ruwaart. Al jaren niet, lang voordat de herrie losbarste. Voor de basiszorg gaan ze naar Goerree en als het serieus wordt maar gelijk naar Rotterdam.

Of registreer u om te kunnen reageren.