Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VWS verstevigt plan aanpak zorgfraude

Het onderzoek naar fraude in de zorg wordt verder uitgebreid. Niet alleen de cure, maar ook de care wordt nu onderzocht. Dat staat in een brief van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn die zij gisteren rond middernacht naar de Kamer hebben gestuurd.
VWS verstevigt plan aanpak zorgfraude
Foto: ANP - Evert-Jan Daniels

Het onderzoek moet fraudegevallen aan het licht brengen, aantonen welke zwakke plekken er in de systemen zitten en of er onduidelijkheden zijn in de huidige wet- en regelgeving. Daarnaast willen de bewindslieden kijken of de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meer menskracht nodig heeft voor het onderzoek. Ook de capaciteit van het Openbaar Ministerie wordt, in samenwerking met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), bekeken.

Bestrijding fraude zorg

‘Fraude is onverteerbaar en dient zo hard mogelijk bestreden te worden’, stellen Schippers en Van Rijn. ‘Fraude met voor zorg bestemde middelen tast behalve de betaalbaarheid van ons zorgstelsel ook de solidariteit aan. Solidariteit is een belangrijke pijler van ons stelsel, deze mag geen gevaar lopen doordat we er niet voldoende in slagen om verrijking ten koste van de premiebetaler te voorkomen.’

Of registreer u om te kunnen reageren.