Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Reinier en Haga willen LangeLand

Het Haga Ziekenhuis in Den Haag en de Reinier de Graaf Groep uit Delft willen het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer overnemen. De gesprekken met de Stichting Reinier Haga Groep zijn in een ver gevorderd stadium, melden diverse bronnen aan Zorgvisie.
Reinier en Haga willen LangeLand
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Het bestuur van de Stichting Reinier Haga Groep wil nog geen uitspraken doen over de nieuwe zet. De partijen willen begin april naar buiten treden met de details van hun overnameplan. Met een overname van het ziekenhuis in Zoetermeer zou de stichting zijn adherentiegebied uitbreiden. Over de financiering, de positie van de medisch specialisten en de continuering van de spoedeisende hulp in Zoetermeer is nog niets bekend.

Lange adem

Inmiddels verkeert het LangeLand al geruime tijd in een onzekere situatie. Die begint medio 2011 als het bestuur naar buiten treedt over de financiële problemen. Uit interne documenten komt naar voren dat het ziekenhuis te klein is om zelfstandig door te gaan. Als eerste optie komt de A12-coöperatie in zicht. De coöperatie bestaat uit het Groene Hart Ziekenhuis, het Bronovo Ziekenhuis en MC Haaglanden. Uiteindelijk lopen de besprekingen op niets uit omdat het LangeLand "niet noodzakelijke" en "niet rendabele" voorzieningen wil behouden.

Volgende speler is Loek Winter. Hij wil het ziekenhuis helpen op voorwaarde dat medisch specialisten geld steken in het ziekenhuis. Uiteindelijk loopt ook deze reddingsactie op niets uit.

Kort daarna, halverwege juli 2013, verschijnt het bericht dat Vierstroom (voorloper van Fundis) samen met de medische staf het ziekenhuis gaat overnemen. Per september moet de overname effectief worden, maar de OR van Vierstroom steekt daar een stokje voor en uiteindelijk mislukt de overname in februari 2014.

 

Fundis van de baan

Het LangeLand heeft vorige week gemeld dat zij afzien van Fundis als overnamepartner. De overnameplannen van Fundis zijn bemoeilijkt door een uitspraak van de Ondernemingskamer in februari 2014.

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.