Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Rekenkamer: Van Rijn de mist in met thuiszorgsubsidie

Het ministerie van VWS overtreedt de wet door 246 miljoen euro aan Huishoudelijke hulp toelage (HHT) uit te keren aan gemeenten. Volgens de Algemene Rekenkamer mogen alleen de beheerders van het Gemeentefonds, de ministeries van BZK en Financiën, dat doen. De Rekenkamer benoemt in haar woensdag verschenen analyse nog meer fouten die staatssecretaris Martin van Rijn begaat met de HHT-uitkering.
Rekenkamer: Van Rijn de mist in met thuiszorgsubsidie
Foto: ANP - Martijn Beekman

Dit jaar besloten staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Lodewijk Asscher (SZW) dat gemeenten in 2015 en 2016 subsidie bij VWS kunnen aanvragen voor plannen om banen te redden in de huishoudelijke zorg, de HHT-bijlage. Hiermee handelt VWS echter in strijd met de Financiële verhoudingswet, aldus de Rekenkamer. 'De staatssecretaris van VWS is verplichtingen richting gemeenten aangegaan, terwijl dit de bevoegdheid is van de minister van BZK en de minister van Financiën als beheerders van het Gemeentefonds. Hierdoor zijn deze verplichtingen op onrechtmatige wijze toegekend.'

Terugstorten

Daarnaast zit er nog een fout in de HHT-subsidieregeling. Namelijk dat het ministerie van VWS bij de uitkering aan gemeenten vraagt om het geld terug te storten als het niet voor HHT-plannen wordt gebruikt. 'Dit verzoek is in strijd met de bestedingsvrijheid die gemeenten hebben bij een decentralisatie-uitkering', aldus de Rekenkamer.

Herstellen

De Kamer dringt er bij het kabinet op aan om te bezien in hoeverre deze onrechtmatigheid hersteld kan worden. 'Het ministerie van VWS heeft voor 2015 en 2016 in totaal 246 miljoen euro aan HHT toegekend. Dit is 56 miljoen euro meer dan het budget van 190 miljoen euro dat met de Tweede Kamer is afgesproken en in de begroting 2015 van het Gemeentefonds voor 2015 en 2016 is opgenomen. De overschrijding van het beschikbare budget is op 11 december 2014 door de staatssecretaris van VWS en minister van SZW gemeld aan de Tweede Kamer. Dit was echter nadat het ministerie van VWS het merendeel van de verplichtingen al was aangegaan. Dit betekent dat de minister van BZK en de minister van de Financiën het budget voor de HHT in de begroting van het gemeentefonds 2015 via de 1e suppletoire begroting moeten aanvullen met 56 miljoen euro.'

3 reacties

  • andriesb


    We verbeteren niet maar veranderen constant. De oorzaak zijn de amateurs in de Tweede Kamer en de ambtenaren die hen bij 'foute' plannen nauwelijks ondersteunen. Stuur de Tweede Kamer een jaartje weg en laat alles eens tot rust komen. Van Rijn wordt nu de kop van jut, terwijl de echte schuldigen aan de zijlijn staan te lachen.

  • Seb

    'Grappig' dat de overheid de eigen wetgeving niet meer begrijpt en vastloopt. Kan je nagaan hoe wij burgers ded weg kwijt zijn. 

  • Teceer

    zoekt VWS een keer een praktische uitweg in plaats van een omweg, gaat het toch nog de mist in.

Of registreer u om te kunnen reageren.