Rekenkamer: Van Rijn de mist in met thuiszorgsubsidie

Het ministerie van VWS overtreedt de wet door 246 miljoen euro aan Huishoudelijke hulp toelage (HHT) uit te keren aan gemeenten. Volgens de Algemene Rekenkamer mogen alleen de beheerders van het Gemeentefonds, de ministeries van BZK en Financiën, dat doen. De Rekenkamer benoemt in haar woensdag verschenen analyse nog meer fouten die staatssecretaris Martin van Rijn begaat met de HHT-uitkering.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Rekenkamer: Van Rijn de mist in met thuiszorgsubsidie
Foto: ANP - Martijn Beekman

Dit jaar besloten staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Lodewijk Asscher (SZW) dat gemeenten in 2015 en 2016 subsidie bij VWS kunnen aanvragen voor plannen om banen te redden in de huishoudelijke zorg, de HHT-bijlage. Hiermee handelt VWS echter in strijd met de Financiële verhoudingswet, aldus de Rekenkamer. ‘De staatssecretaris van VWS is verplichtingen richting gemeenten aangegaan, terwijl dit de bevoegdheid is van de minister van BZK en de minister van Financiën als beheerders van het Gemeentefonds. Hierdoor zijn deze verplichtingen op onrechtmatige wijze toegekend.’

Terugstorten

Daarnaast zit er nog een fout in de HHT-subsidieregeling. Namelijk dat het ministerie

3
30

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. We verbeteren niet maar veranderen constant. De oorzaak zijn de amateurs in de Tweede Kamer en de ambtenaren die hen bij ‘foute’ plannen nauwelijks ondersteunen. Stuur de Tweede Kamer een jaartje weg en laat alles eens tot rust komen. Van Rijn wordt nu de kop van jut, terwijl de echte schuldigen aan de zijlijn staan te lachen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.