Rekenkamer: Van Rijn de mist in met thuiszorgsubsidie

Het ministerie van VWS overtreedt de wet door 246 miljoen euro aan Huishoudelijke hulp toelage (HHT) uit te keren aan gemeenten. Volgens de Algemene Rekenkamer mogen alleen de beheerders van het Gemeentefonds, de ministeries van BZK en Financiën, dat doen. De Rekenkamer benoemt in haar woensdag verschenen analyse nog meer fouten die staatssecretaris Martin van Rijn begaat met de HHT-uitkering.
Rekenkamer: Van Rijn de mist in met thuiszorgsubsidie
Foto: ANP - Martijn Beekman

Dit jaar besloten staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Lodewijk Asscher (SZW) dat gemeenten in 2015 en 2016 subsidie bij VWS kunnen aanvragen voor plannen om banen te redden in de huishoudelijke zorg, de HHT-bijlage. Hiermee handelt VWS echter in strijd met de Financiële verhoudingswet, aldus de Rekenkamer. ‘De staatssecretaris van VWS is verplichtingen richting gemeenten aangegaan, terwijl dit de bevoegdheid is van de minister van BZK en de minister van Financiën als beheerders van het Gemeentefonds. Hierdoor zijn deze verplichtingen op onrechtmatige wijze toegekend.’

Terugstorten

Daarnaast zit er nog een fout in de HHT-subsidieregeling. Namelijk dat het ministerie

3
20

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.