Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CDA: ‘Schippers maakt historische fout met risicoverevening’

Als minister Edith Schippers van VWS vasthoudt aan het schrappen van het achteraf compenseren van zorgverzekeraars ‘voor dure’ patiënten in de ggz en de wijkverpleging, dan maakt ze in de ogen van CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot een historische fout.
CDA: ‘Schippers maakt historische fout met risicoverevening’

Deskundigen noemen de risicoverevening het hart van de Zorgverzekeringswet. Het systeem bestaat uit een compensatie vooraf op basis van de kenmerken van de patiëntenpopulatie en een compensatie achteraf op basis van de werkelijke facturen. Minister Schippers wil de 'ex post' compensatie per 1 januari 2017 afschaffen voor de ggz en de wijkverpleging. Zorgverzekeraars gaan daardoor meer echt risico lopen.

Schippers gaat te snel

Maar volgens Bruins Slot gaat de minister veel te snel. 'De minister kiest om tot 2019 te werken met het paardenmiddel t-1. Hoe kan ze dan beweren dat de risicoverevening voor de langdurige geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging in 2017 goed op orde is? Daar komt bij dat de minister in 2017 helemaal niet beschikt over de actuele cijfers van de risicoverevening langdurige ggz en wijkverpleging vanaf 2015. Hoe kan ze dan uitspraken doen dat de risicoverevening per 2017 op orde is? Verder doet de minister inmiddels uitdrukkelijk de oproep aan het veld dat zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiënten ervoor moet zorgen dat de langdurige geestelijke gezondheidszorg beter in de systematiek van de Zorgverzekeringswet past. De minister trekt dus indirect de conclusie dat de huidige langdurige geestelijke gezondheidszorg nog niet geschikt voor de Zorgverzekeringswet is. Kortom, het CDA blijft bij zijn uitspraak dat de minister een historische fout maakt als ze blind afkoerst op 1 januari 2017 met betrekking tot de risicoverevening van de langdurige geestelijke gezondheidszorg.' De Tweede Kamer debatteert vandaag over de risicoverevening.

Of registreer u om te kunnen reageren.