CDA: ‘Schippers maakt historische fout met risicoverevening’

Als minister Edith Schippers van VWS vasthoudt aan het schrappen van het achteraf compenseren van zorgverzekeraars ‘voor dure’ patiënten in de ggz en de wijkverpleging, dan maakt ze in de ogen van CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot een historische fout.
CDA: ‘Schippers maakt historische fout met risicoverevening’

Deskundigen noemen de risicoverevening het hart van de Zorgverzekeringswet. Het systeem bestaat uit een compensatie vooraf op basis van de kenmerken van de patiëntenpopulatie en een compensatie achteraf op basis van de werkelijke facturen. Minister Schippers wil de ‘ex post’ compensatie per 1 januari 2017 afschaffen voor de ggz en de wijkverpleging. Zorgverzekeraars gaan daardoor meer echt risico lopen.

Schippers gaat te snel

Maar volgens Bruins Slot gaat de minister veel te snel. ‘De minister kiest om tot 2019 te werken met het paardenmiddel t-1. Hoe kan ze dan beweren dat de risicoverevening voor de langdurige geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging

0
22

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.