Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Peiling: meerderheid VVD-stemmers tegen bezuinigingen zorg

74 procent van de VVD-stemmers is tegen de bezuinigingen op de zorg voor ouderen en psychiatrische en gehandicapte cliënten. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van vakbond FNV op 26 augustus 2015.
Peiling: meerderheid VVD-stemmers tegen bezuinigingen zorg
Foto: ANP

De vakbond wist al dat er in de samenleving veel steun is voor de campagne Red de zorg. De volkspetitie is in zes weken tijd door ruim 700.000 mensen ondertekend. 'Dat is ook voor ons als vakbond historisch veel', zegt FNV-campagneleider Sarah Dobbe. 'Met de peiling willen we nagaan hoe de achterbannen van de politieke partijen aankijken tegen de ontwikkelingen in de zorg en onze vijf eisen.' De vakbond wil geen bezuinigingen op de zorg, paal en perk stellen aan winsten, bureaucratie en topinkomens, een norm voor de personele bezetting in zorginstellingen, meer erkenning voor het vakmanschap van zorgprofessionals en behoud van echte banen in de zorg.

Peiling Maurice de Hond

Maurice de Hond heeft, in opdracht van de FNV, op 26 augustus 2251 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd. De resultaten zijn afgezet tegen het stemgedrag tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen van 2012. Op de vraag: 'staat u achter de bezuinigingen op de zorg voor ouderen en psychiatrische en gehandicapte cliënten', antwoordt 85 procent 'nee'.

Weinig animo bij achterban kabinetspartijen

Ook onder de achterban van kabinetspartijen is weinig animo voor de bezuinigingen. Van de PvdA-stemmers steunt slechts 4 procent de bezuinigingen op de langdurende zorg. Dat is nog iets minder dan de 5 procent van de SP-stemmers. Opvallend is dat ook van de mensen die in 2012 VVD stemden slechts 19 procent achter de bezuinigingen staan. Van de VVD-stemmers is 74 procent tegen de bezuinigingen (7 procent weet het niet). Ook zegt 73 procent zich zorgen te maken over de zorg aan ouderen en psychiatrische en gehandicapte cliënten. De grootste steun voor het kabinetsbeleid is te vinden onder D66-stemmers. Van hen is 'slechts' 67 procent tegen de bezuinigingen.

Inleveren loon

'We horen elke dag de negatieve impact van de bezuinigingen in de zorg', zegt Dobbe. 'Burgers hebben te maken met een stapeling van eigen bijdragen. Gemeenten schaffen de huishoudelijke zorg af, terwijl ze er wel geld voor krijgen. Wij krijgen nog steeds signalen van medewerkers die in een alfaconstructie worden gedwongen of loon moeten inleveren.'

Red de zorg

De vakbond organiseert op zaterdag 12 september de manifestatie Red de zorg in Amsterdam. 'We verwachten dat het Damrak volstroomt met zorgmedewerkers en cliënten', zegt Dobbe. Van het Damrak gaat de manifestatie naar het Westerpark. Daar zullen vakbondsleiders, cliëntenorganisaties en politici spreken. Ook staatssecretaris Martin van Rijn van VWS is uitgenodigd. 'We willen dat hij ingrijpt.'

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.