Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

DSW: ‘Mensen willen geen budgetpolissen’

Zorgverzekeraar DSW heeft er dit jaar 55.000 klanten bij gekregen, een groei van ruim tien procent. DSW-bestuurder Chris Oomen dankt de groei vooral aan de stellingname van DSW tegen budgetpolissen die de solidariteit in het stelsel ondergraven. ‘Budgetpolissen bestaan dankzij een ranzige manier van zorg inkopen.’
oomen.jpeg

Terwijl grote verzekeraars als Zilveren Kruis volgens de eerste voorlopige overstapcijfers klanten verliezen, groeit DSW. De vijfde verzekeraar van het land steeg vorig jaar ook al met 15 procent en heeft het deze overstapperiode wederom goed gedaan. ‘Ik denk dat veel mensen net als wij de solidariteit in het zorgstelsel belangrijk vinden’, zegt DSW-topman Chris Oomen. ‘We hebben vorig jaar in een krantenadvertentie uitgelegd waarom het oneerlijk is dat niet iedereen dezelfde premie betaalt. Het onderwijs en de zorg moeten volgens ons gelijk toegankelijk blijven voor iedereen. Door goedkope collectieven en budgetpolissen staat dat nu onder druk.'

Ranzige zaken
De DSW-bestuurder  heeft geen goed woord over voor verzekeraars die adverteren met budgetpolissen. ‘Het is een ranzige manier van zaken doen. Grote verzekeraars kunnen alleen budgetpolissen aanbieden door sommige ziekenhuizen uit te sluiten. Onder de druk en dreiging van uitsluiting willen andere ziekenhuizen dan wel goedkopere tarieven bieden om toch maar mensen binnen te krijgen. Het is toch van de zotte dat van twee verzekerden in een ziekehuis, de ene via zijn normale polis veel meer betaalt voor behandelingen dan de ander met een budgetpolis? Terwijl ze dezelfde verzekeraar hebben? Ziekenhuizen zouden zich hier helemaal niet voor moeten lenen, maar het gebeurt nu blijkbaar toch.’

Juridische bijstand
DSW wil dit jaar patiënten bijstaan die vanwege een budgetpolis worden geweigerd bij ziekenhuizen. ‘Ik denk aan juridische bijstand. Ik ben benieuwd naar hoe een rechter deze manier van zaken doen zal beoordelen. Volgens mij mag het helemaal niet namelijk.’

Regionale polissen
Ook van regionale polissen is DSW geen voorstander. ‘Een nieuwe trend die je in verzekeringsland ziet zijn die regionaal georiënteerde collectieven als Vitaal Vechtdal. Dat zijn in feite gewoon dure collectieve polissen. De besparingen die door preventie worden gehaald zouden in dit model gedeeld worden met alle betrokkenen. Op het moment dat gemeenten of werkgevers gaan bepalen welke polis je moet hebben, ondergraaf je het stelsel. De keuze voor de arts en de keuze voor de polis moeten vrij zijn. Bovendien denk ik dat verzekeraars zich per definitie niet met preventie bezig kunnen houden. Preventie is iets voor de overheid.’

Jos de Blok
Dat ook Jos de Blok bezig is met een nieuwe verzekering, Zorgeloos, is volgens Oomen wel een goede ontwikkeling. ‘Ik ben altijd voorstander van nieuwkomers in het verzekeraarslandschap. Het is Rob Adolfsen helaas niet gelukt met zijn Anno12 maar ik hoop van harte dat het Zorgeloos wel lukt. Jos de Blok mag me bellen als ze hulp nodig hebben.’

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.