Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Achmea voorziet forse stijging zorgpremie

Het verlieslijdende Achmea heeft in 2016 434 miljoen euro ingezet om de premiestijging te beperken. Bestuursvoorzitter Willem van Duin voorziet een premiestijging van circa 20 euro per maand om de zorgpremie kostendekkend te maken.
Willem-van-Duin-49Achmea400.jpg
Willem van Duin, bestuursvoorzitter Achmea: 'We moeten ons zorgstelsel koesteren, maar het heeft wel een prijskaartje.' - Foto: Achmea

Zorgverzekeraars kunnen niet tot in lengte van jaren geld bijleggen om de stijging van de zorgpremie te dempen. In 2016 zette Achmea 434 miljoen euro van het zorgresultaat in om de groei van de premie te beperken. De grootste zorgverzekeraar van Nederland gebruikte sinds 2014 1,2 miljard euro voor dat doel. Wat Achmea betreft komt daarmee de grens in zicht, maakte bestuursvoorzitter Willem van Duin bekend tijdens een persconferentie over de tegenvallende  jaarcijfers. De solvabiliteit op het zorgonderdeel is in 2016 gedaald naar 147 procent. Die bedroeg in 2015 nog 162 procent. De grens ligt voor Achmea bij 130 procent. Vanaf dat moment ontkomt de zorgverzekeraar er niet aan een zorgpremie te gaan heffen die de werkelijke kosten dekt.

Achmea wil kostendekkende zorgpremie
Wanneer precies Achmea een kostendekkende zorgpremie gaat hanteren, valt volgens Van Duin nu nog niet te zeggen. Daarvoor zijn er nog te veel onzekerheden. Wel voorziet hij de komende jaren forse premiestijgingen die kunnen oplopen tot wel 20 euro per maand. Achmea wil namelijk niet in een keer een kostendekkende premie invoeren, maar wil dat geleidelijk doen.

Wachtlijsten
Zonder het Nationaal Zorgfonds te noemen, waarschuwde Van Duin de politiek niet terug te keren naar de tijd van het ziekenfonds. ‘We hebben een zorgstelsel met goede kwaliteit van zorg dat toegankelijk is voor iedereen. Dat is niet vanzelfsprekend. In de tijd dat er nog een ziekenfonds was, waren er lange wachttijden. We mogen best trots zijn op wat we nu hebben. Dat moeten we koesteren. Maar mensen moeten wel beseffen dat dit stelsel met brede dekking een prijskaartje heeft. We ontkomen niet aan een kostendekkende zorgpremie.’

Winstuitkering
Verder maakt Van Duin zich zorgen over het wetsvoorstel dat de winstuitkering door zorgverzekeraars aan banden legt. De Tweede Kamer heeft dit wetsvoorstel onlangs aangenomen. Als het ook de Eerste Kamer ongeschonden passeert, heeft dit grote gevolgen voor de solvabiliteit van Achmea. Daar gaat dan 25 procentpunten vanaf. Van Duin, die erop wijst dat Achmea nog nooit winst heeft uitgekeerd over de zorgactiviteiten, gaat ervan uit dat het wetsvoorstel niet door de Eerste Kamer komt. Hij vindt dat de politiek met het wetsvoorstel de voorwaarden heeft geschonden die Achmea heeft gesteld bij de invoering van het zorgstelsel in 2006. Anders had de particuliere schadeverzekeraar niet het particuliere vermogen ingezet voor het zorgstelsel. Van Duin wil niet speculeren over eventuele juridische stappen mocht het wetsvoorstel worden aangenomen. ‘We beoordelen dan wat onze positie is.’

Verlies Achmea
Het hele Achmea-concern heeft een teleurstellend financieel jaar achter de rug. De schadeverzekeraar leed een nettoverlies van 382 miljoen euro, terwijl een jaar daarvoor nog met 386 miljoen euro positief werd afgesloten. Het negatieve resultaat is volgens financieel topman Huub Arendse vooral te wijten aan vijf bijzondere lasten. Zonder die effecten zou het operationele resultaat positief zijn. Naast de inzet van 434 miljoen euro van het zorgresultaat voor de zorgpremie, is dat de 300 miljoen euro schade die ontstond na het noodweer in juni. De grootste schade ooit in Nederland. De impact na herverzekering bedraagt voor schadeverzekeraar Achmea 152 miljoen euro. Andere bijzondere lasten zijn de verhoging van de voorzieningen voor letstelschade met 178 miljoen euro, 100 miljoen euro aan reorganisatievoorzieningen en 93 miljoen euro afboeking op Turkse verzekeringen. Wel slaagde Achmea erin om de kosten met 4 procent te drukken. Daardoor verloren circa 3500 mensen hun baan. De solvabiliteit voor het hele concern daalde van 196 naar 183 procent, wat Van Duin nog steeds kwalificeert als ‘stevig’.

Verlies aantal Achmea-verzekerden
Ook de prestaties van het zorgonderdeel van Achmea, met de merken Zilveren Kruis, De Friesland, Avéro Achmea, Interpolis en Ziezo, vielen tegen. Was er in 2015 nog een positief resultaat van 271 miljoen euro, in 2016 leed Zilveren Kruis 196 miljoen euro verlies. Behalve de 434 miljoen euro om de premiestijging te beperken, stegen de kosten voor dure medicijnen, ziekenhuiszorg en wijkverpleging meer dan verwacht. Het aantal verzekerden daalde in 2016 met 105.000. De verzekerden die overbleven verbruikten gemiddeld meer zorg, die onvoldoende werd gecorrigeerd door het ex-ante vereveningsstelsel. Door de recente campagne voor 2016/2017 heeft Zilveren Kruis er weer 60.000 verzekerden bij. Totaal zijn er 5,2 miljoen Nederlanders die een zorgverzekering hebben bij een van de zorgmerken van Achmea.

Winstuitkering
Over winstuitkering in de zorg wordt al jaren gesproken. De zorg is er volgens velen nog niet klaar voor, maar hoe kan winstuitkering toch mogelijk gemaakt worden? Of moet het voor altijd verboden worden binnen de zorg? In het dossier kunt u uw mening vormen. >> Bekijk het dossier

3 reacties

 • Cock de Graaf

  Beetje belachelijk van deze bestuursvoorzitter. Niemand heeft gevraagd om met niet kostendekkende premies te werken. Dat heeft u toch echt zelf gedaan. Maar u was bang om klanten te verliezen. Angst is een slechte raadgever gebleken. Wetsvoorstel om winstuitkeringen naar de zorg te laten vloeien is gevolg van het handelen van de Zorgverzekeraars. Groot, groter, grotesk wilde Achmea worden en heeft zich in de afgelopen jaren door al die fusies gewoon uit het stelsel gefuseerd. Ook hebben Zorgverzekeraars bij introductie zich hard gemaakt om ook een Basisverzekering te introduceren op restitutiebasis op basis van non-selectie tegen nog geen € 5 meer per maand dan de Basisverzekering op natura basis. Dat had gewoon via de aanvullende verzekeringen moeten gaan, maar nee de zorgverzekeraars zetten de deur wagenwijd open. De restitutiepolis zal op deze wijze niet kostendekkend zijn, maar dat betalen natuurlijk de mensen, ca. 70% van de bevolking, die gekozen hebben voor een natura polis. Dus ik zou zeggen Achmea: ga snel uw premies kostendekkend maken en doe het restitutiemodel over naar de aanvullende verzekering tegen de daarvoor geldende premie. Eerst schoon schip maken in eigen huis en daarna pas klagen bij de politiek.

 • Henny Stoelhorst

  Dit vond ik over het jaar 2012, zal zeker niet minder zijn geworden voor dhr van Duin

  Staatssteun

  Wel moest de top van de verzekeraar in 2012 afzien van zijn bonussen. In 2009 deed Achmea namelijk een beroep op garantstelling van de overheid, waardoor Achmea gemakkelijker geld kon lenen op de kapitaalmarkt. Staatssteun, zo besloot de wetgever, en daardoor mocht Achmea zijn raad van bestuur geen bonussen uitkeren.

  In 2011 kreeg een bestuurslid gemiddeld nog een bonus van €480.000. Wel stegen de vaste salarissen van gemiddeld €640.000 in 2011 tot €760.000 in 2012.  PDF
  Achmea-topman Willem van Duin

  Lease-auto

  Daarnaast hebben de topmannen volgens het beloningsrapport uit 2012 recht op een leaseauto ter waarde van €2,975 per maand. Dat bedrag is goed voor bijvoorbeeld een Audi A8, BMW 7 Serie of Porsche Panamera.

  Winstdeling

  Achmea maakte volgens het jaarverslag van 2012 in dat jaar een nettowinst van € 453 miljoen. De verzekeraar keerde ook flink uit aan zijn polishouders: in 2012 kregen zij €745 miljoen aan winstdeling en bonussen. In 2011 bedroeg die post zelfs €804 miljoen.

 • ben.jansen

  Wel mijn beste meneer Van Duin.
  Verzekeraars harken meer dan genoeg geld binnen. Zij zien premieverhoging altijd als de oplossing van het probleem. De kleine man wordt weer verder uitgemolken. U maakt zich zorgen over het wetsvoorstel dat de winstuitkering door zorgverzekeraars aan banden legt. Welnu meneer Van Duin, de kleine man maakt zich zorgen over de vraag of hij de zorg nog wel betalen kan.
  Kosten worden onnodig opgestuwd omdat iedereen fors loopt te 'verdienen' aan de zorg (apothekers, specialisten, bestuurders, verzekeraars, banken, etc.). Gemeenten houden geld op de plank dat bedoeld is voor de zorg en besteden dit vervolgens aan andere zaken. Zorgindicaties worden bewust zeer krap gehouden en in vele gevallen krijgt de cliënt niet eens de zorg die hij nodig heeft. Zo houden gemeenten lekker veel geld over. De zorg is door en door verrot en verzekeraars lopen als grote graaiers voorop in het systeem.
  Mijn advies aan alle verzekerden van Achmea: stap over naar een andere zorgverzekeraar en laat Achmea links liggen!

Of registreer u om te kunnen reageren.