Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Orbis en Atrium willen fuseren

Een fusie moet de financiële problemen van Orbis Medisch Centrum oplossen en de nieuwbouw van Atrium MC Parkstad vlot trekken. De ziekenhuisdivisie van Orbis zal dan uit het Orbis-concern stappen.

De twee ziekenhuizen maken vandaag in een intentieverklaring bekend dat ze duurzaam willen samenwerken. Een onderzoek moet 1 januari uitsluitsel geven of samenwerking leidt tot kwalitatief hoge zorg en de continuïteit van beide instellingen waarborgt. Als dat zo is, gaan de raden van bestuur en toezicht per 1 juni 2010 samen. De ziekenhuisdivisie zal dan uit het Orbisconcern stappen.

Fusiegesprekken

De financiële problemen van het Orbisconcern en de obstakels die Atrium ondervindt bij nieuwbouw zijn directe aanleiding voor de fusiegesprekken. Provincie Limburg en zorgverzekeraar CZ, die allebei een borgstelling verlenen voor de reorganisatie van Orbis, zijn voorstander van verdergaande samenwerking. Daarnaast maken de vergrijzing en krimp van de Limburgse bevolking het noodzakelijk te kijken naar de benodigde ziekenhuiscapaciteit op lange termijn. Het onderzoek moet duidelijkheid bieden of de capaciteit en het investeringsniveau van de nieuwbouwplannen van het Atrium moet worden aangepast.

Fusie redt Orbis

Na de intentieverklaring (van de ziekenhuizen zijn ook de banken ABN Amro en Fortis bereid om voor vijf miljoen euro borg te staan voor de reorganisatie bij Orbis, die twintig miljoen euro kost. Eerder al gaven andere partijen borgstellingen: de medisch specialisten van het ziekenhuis (twee miljoen), gemeente Sittard (vijf miljoen), provincie Limburg (vijf miljoen) en zorgverzekeraar CZ (vier miljoen). Dat betekent dat het sociaal plan per 1 september wordt uitgevoerd. Daarbij verdwijnen er 485 arbeidsplaatsen. Het gaat daarbij om 700 medewerkers, vooral in de ondersteunende functies.

Orbis ultramodern en duur

De financiële problemen bij Orbis zijn ontstaan door de bouw van een ultramodern ziekenhuis dat circa 360 miljoen euro heeft gekost. De langetermijnfinanciering was echter niet geregeld. Die moet voor 1 oktober rond zijn. Met alle toezeggingen lijkt een akkoord met de banken binnen handbereik en lijkt een faillissement afgewend. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Sittard schiet Orbis te hulp
Specialisten Orbis springen bij
Toch lening CZ voor Orbis
Reddingsplan Orbis gericht op samenwerking

Administrator

6 reacties

 • no-profile-image

  robin

  Is dit het einde van het Orbis tijdperk? Mijn mening is dat deze op veel te grote voet leefde. Eers gingen ze een fusie aan met de thuiszorg en vervolgens bouwde ze een veel te groot, luxe en te duur ziekenhuis. Uiteindelijk zijn de werknemers hiervan de dupe geworden en wordt weer alles opgesplitst. Hoewel het personeel aan het bed voorgespiegeld is dat er geen of weinig mensen zouden verdwijnen wil ik het eerst nog zien. De zomer is bijna ten einde en de gaten van zieke en vakatievierende personeelsleden zijn ondertussen intern gedicht. Nu mag de Orbisstaf hun ware gezicht laten zien en met de ontslaggolf beginnen.

 • no-profile-image

  jans

  Ben het hier volkomen mee eens, werk zelf in de zorg in ondersteundende dienst, receptie en recreatiezaal, in ons team is al gekort op de uren, nu gaan we 's avonds veel vroeger naar huis, houdt in dat de zorg onze taken moet overnemen, lees erbij doen, gevolg onrust, dwalende bewoners, onveiligheid, wie beweert dat in de directe zorg niet beknibbeld wordt ziet hier weer een bewijs

 • no-profile-image

  pro-limburgia

  Ja een goede zaak
  Ook in midden limburg zouden bijvoorbeeld de ziekenhuizen van Roermond en Weert samen moeten gaan werken nu zijn ze beide te klein

 • no-profile-image

  Truus

  Rick je hebt groot gelijk!
  700 ondersteunende banen minder zal alleen zorgen voor minder zorg om de patiënt en daar draait het uiteindelijk toch om. Ik hoop dat veel patiënten hun ontevredenheid laten horen!

 • no-profile-image

  rick

  alleen ondersteunende functies eruit. deze mensen zitten ook niet uit hun neus te eten, die doen ook nuttig werk.vaak servicegerichte banen die de kwaliteit van de ziekenhuizen positief beinvloeden. Uitbesteden van deze vaak noodzakelijke werkzaamheden kost ook geld, de werkzaamehden bij de zorg neerleggen is veelal onbespreekbaar.
  conclusie
  kwaliteit gaat omlaag, klanten ontevreden weer allerlei probelemen die gaan ontstaan, negatieve berichtgeving in de kranten. Conclusie: kortzichtig handelen

 • no-profile-image

  William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

  Een goede zaak dat het toch gelukt is dat zo veel partijen zich borg stellen waarvan o.a. medisch specialisten ; Gemeente Sittard ; Provincie Limburg ;CZ Zorgverzekeraar; Banken ; etc..Het is alleen triest voor de werkgelegenheid in Zuid Limburg , 700 medewerkers die hun/haar baan verliezen. Ik wens ze veel sterkte toe bij het vinden van een nieuwe Job.

Of registreer u om te kunnen reageren.