Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgvisie magazine, mei 2008

Stelselherziening en marktwerking trekken aandacht uit het buitenland en verruimen de kansen op grensoverschrijdende zorg.
Zorgvisie magazine, mei 2008

‘De AWBZ kan dertig procent goedkoper’
De opmars van thuiszorgaanbieder Buurtzorg Nederland lijkt niet meer te stuiten. Beleidsmakers, verzekeraars en collega’s werken mee. Directeur Jos de Blok legt uit waarom Buurtzorg wel met hoogopgeleid personeel werkt.

Inspraak bij zorginkoop
Patiënt beslist mee

Voorzichtig komt een revolutie op gang. Tot voor kort was zorginkoop het exclusieve terrein van de zorgverzekeraars. Sinds een jaar zitten voor Menzis en Agis Zorgverzekeringen ook de patiëntenverenigingen aan tafel bij de zorgaanbieder.

Noureddine L.’s droom
Multicultizorg over de grens

Twee weken voor zijn aanhouding sprak Zorgvisie met de oprichter van de islamitische thuiszorgorganisatie U en Zo en twee compagnons over hun Belgische thuiszorgbedrijf Multisoin. Hun droom om Europa te veroveren is ruw verstoord.

Ondoorzichtige bemiddeling
Fraude ligt op de loer

De arrestaties bij U en Zo maken duidelijk dat zorgbemiddelaars een riskante schakel kunnen zijn tussen cliënt en zorgaanbieder.


Sturing door zorgstelsel en Wmo
Twee middelen vergeleken

Patrick Jeurissen en Wim Groot, respectievelijk adviseur en lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, vergelijken de werking van basisverzekering en Wmo, ‘de twee belangrijkste sturingsmodellen in de zorg’.

Ervaringsdeskundige professionals
Door de wol geverfd

Zorginstellingen voor mensen met een handicap of psychisch probleem zetten ervaringsdeskundigen in, als vrijwilligers én als betaalde krachten. Bij de Noord-Hollandse ggz-aanbieder Roads zitten ze zelfs in het bestuur. Roads heeft vlak voor het ter perse gaan van het meinummer faillissement aangevraagd.

Dossier buitenland:

Zorg is klaar voor export

Nederlandse zorgaanbieders laten exportkansen liggen. Slechts enkelen richten zich op de internationale markt. ‘Waar is onze VOC-mentaliteit gebleven?’

Amerikanen op excursie
Een groep academici uit de Verenigde Staten was een week lang in Amsterdam om kennis te maken met de Nederlandse zorg. Het drugsbeleid is voor hen moeilijk te vatten. “It’s completely alien.”

Lessen van de buren
In Duitsland worden steeds meer ziekenhuizen verkocht aan private aanbieders. Ook voor Nederlandse ziekenhuizen biedt privatisering mogelijkheden volgens PricewaterhouseCoopers.

Kwesties Toezichthouder Wim de Moor

Uit de tijd Wachten op een diagnose

Terecht Patiënt heeft ook verplichtingen

Toolkit Doe het zelf: Dementia Care Mapping

Boeken Recensie Het lelijke jonge eendje gaat naar zijn werk

Nazorg Ontdekkingsreis van Ramon Barten

Servicewijzer, agenda en colofon

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.