Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, mei 2008

Stelselherziening en marktwerking trekken aandacht uit het buitenland en verruimen de kansen op grensoverschrijdende zorg.
Zorgvisie magazine

‘De AWBZ kan dertig procent goedkoper’

De opmars van thuiszorgaanbieder Buurtzorg Nederland lijkt niet meer te stuiten. Beleidsmakers, verzekeraars en collega’s werken mee. Directeur Jos de Blok legt uit waarom Buurtzorg wel met hoogopgeleid personeel werkt.

Inspraak bij zorginkoop

Patiënt beslist mee


Voorzichtig komt een revolutie op gang. Tot voor kort was zorginkoop het exclusieve terrein van de zorgverzekeraars. Sinds een jaar zitten voor Menzis en Agis Zorgverzekeringen ook de patiëntenverenigingen aan tafel bij de zorgaanbieder.

Noureddine L.’s droom

Multicultizorg over de grens


Twee weken voor zijn aanhouding sprak Zorgvisie met de oprichter van de islamitische thuiszorgorganisatie U en Zo en twee compagnons over hun Belgische thuiszorgbedrijf Multisoin. Hun droom om Europa te veroveren is ruw verstoord.

Ondoorzichtige bemiddeling

Fraude ligt op de loer


De arrestaties bij U en Zo maken duidelijk dat zorgbemiddelaars een riskante schakel kunnen zijn tussen cliënt en zorgaanbieder.

Sturing door zorgstelsel en Wmo

Twee middelen vergeleken


Patrick Jeurissen en Wim Groot, respectievelijk adviseur en lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, vergelijken de werking van basisverzekering en Wmo, ‘de twee belangrijkste sturingsmodellen in de zorg’.

Ervaringsdeskundige professionals

Door de wol geverfd


Zorginstellingen voor mensen met een handicap of psychisch probleem zetten ervaringsdeskundigen in, als vrijwilligers én als betaalde krachten. Bij de Noord-Hollandse ggz-aanbieder Roads zitten ze zelfs in het bestuur. Roads heeft vlak voor het ter perse gaan van het meinummer faillissement aangevraagd.

Dossier buitenland:

Zorg is klaar voor export

Nederlandse zorgaanbieders laten exportkansen liggen. Slechts enkelen richten zich op de internationale markt. ‘Waar is onze VOC-mentaliteit gebleven?’

Amerikanen op excursie

Een groep academici uit de Verenigde Staten was een week lang in Amsterdam om kennis te maken met de Nederlandse zorg. Het drugsbeleid is voor hen moeilijk te vatten. “It’s completely alien.”

Lessen van de buren

In Duitsland worden steeds meer ziekenhuizen verkocht aan private aanbieders. Ook voor Nederlandse ziekenhuizen biedt privatisering mogelijkheden volgens PricewaterhouseCoopers.

Kwesties Toezichthouder Wim de Moor

Uit de tijd Wachten op een diagnose

Terecht Patiënt heeft ook verplichtingen

Toolkit Doe het zelf: Dementia Care Mapping

Boeken Recensie Het lelijke jonge eendje gaat naar zijn werk

Nazorg Ontdekkingsreis van Ramon Barten

Servicewijzer, agenda en colofon

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.