Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online dossier: regie voor patiënt, gestroomlijnde zorg

Mario Gibbels
Patiënten zijn door zelf hun online dossier in te zien een stuk beter geïnformeerd. Dat stelt gynaecoloog Bart van Aken tegenover Medisch Contact.

Van Aken ziet op zijn consulten beter geïnformeerde patiënten omdat zij hun dossier lezen op http://www.mijnflevoziekenhuis.nl/. “Als dokters hebben wij ons de ziekte onterecht toegeëigend. De patiënt moet de regie terugkrijgen”, zegt Van Aken, die naast gynaecoloog ook directeur innovatie is bij het Flevoziekenhuis in Almere. Van Aken maakt zich er al jaren hard voor: patiënten hebben recht op informatie over hun ziekte, zodat ze de regie kunnen voeren. Daarvoor moeten ze toegang krijgen tot hun medisch dossier. Het Flevoziekenhuis biedt dat in toenemende mate aan op internet.

Online inzien

Het Flevoziekenhuis is klein begonnen met een afsprakensysteem. Tegenwoordig wordt de patiënt online via een trechter van vragen naar de juiste informatiefolders en anamnesevragenlijsten geleid. Hierdoor komt de patiënt goed voorbereid op het consult. Medisch Contact meldt dat het wennen is voor de specialist in het ziekenhuis. De voordelen halen hem echter over de streep: minder patiënten laten verstek gaan op een afspraak, spreekuren lopen minder uit en consulten worden inhoudelijker. Patiënten kunnen na het bezoek aan de poli inloggen voor eventuele klinisch chemische uitslagen. Mannen die zich laten steriliseren hoeven bijvoorbeeld niet meer te bellen over de uitslag, want die kan online worden ingezien.

Niet het hele dossier

Maar niet alles moet zichtbaar zijn voor de patiënt. De artsen in het Flevoziekenhuis kiezen er bewust niet voor om het hele medisch dossier met anamnese, behandeling en prognose online te zetten. Projectleider Jeannette Ruijter: “Veel artsen zien geen toegevoegde waarde in het online zetten van het hele dossier, en ook de meeste patiënten kiezen voor een samenvatting van de informatie.”

Slecht nieuws gesprekken

In de toekomst wil het Flevoziekenhuis webcamopnames van consulten online zetten. Een techniek die nu al wordt getest in een pilot rond de nazorg voor ic-patiënten; zij krijgen een cd-rom mee met het gesprek. Van Aken zou deze opnames voor alle slechtnieuwsgesprekken willen invoeren, want in de praktijk blijkt dat juist in deze belangrijke gesprekken de meeste informatie niet beklijft. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.