Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Klinische paden worden amper gebruikt in EPD’

Het gebruik van klinische paden in het elektronische patiëntendossier van ziekenhuizen is laag. Dat komt naar voren uit het rapport "IT-ontwikkelingen in de Nederlandse ziekenhuizen" van het Windesheim.
‘Klinische paden worden amper gebruikt in EPD’

De onderzoekers constateren dat de ontwikkeling van het EPD op gang begint te komen en elektronische uitwisseling steeds meer aandacht krijgt. Vrijwel alle ziekenhuizen maken hier gebruik van en de komende jaren zal de papieren informatie-uitwisseling verdwijnen, vermoeden de onderzoekers. De papieren uitwisseling zal plaatsmaken voor de veilige elektronische uitwisseling. ‘Maar dat hangt wel af van de financiële mogelijkheden en prioriteit die ICT krijgt.’

Gebruik functionaliteiten in EPD

In het onderzoek wordt ook gekeken naar negentien verpleegkundige functionaliteiten in het EPD. De ondervraagden konden aangeven in hoeverre deze punten aanwezig zijn en of deze gebruikt worden. Het minst (6 procent) maken ziekenhuizen gebruik van klinische paden. Beschrijving van zorgresultaten (47 procent), het registreren van de communicatie naar andere systemen (35 procent), workflow ondersteuning (29 procent) en gegevensuitwisseling met ketenpartners scoren eveneens laag, zo zien de onderzoekers.
Functionaliteiten die wel goed gebruikt worden zijn bijvoorbeeld ontslagplanning en overdracht.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees meer:

Rapport IT-ontwikkelingen in de Nederlandse ziekenhuizen (PDF)

3 reacties

 • no-profile-image

  Johan Heesters

  Windesheim, is dat niet die hogeschool met flutdiploma's?

 • no-profile-image

  willem

  rondpompen van non-informatie
  kost klauwen (zorg)geld, levert niks op

 • no-profile-image

  Pieter

  Wat is nu de conclusie of resultaat van dit artikel? Ik had gehoopt op een mooie relatie met het model van Gartner, waarbij geconcludeerd kan worden dat een groot deel van de ziekenhuizen nog op niveau 2 zitten... of zo iets...

Of registreer u om te kunnen reageren.