Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

SJG Weert koppelt keuken aan epd

Het St. Jans Gasthuis (SJG) in Weert is het eerste ziekenhuis in Nederland dat het elektronisch patiëntendossier (epd) inzet om patiënten herstelgerichte voeding op maat aan te bieden. Door de logistiek rond maaltijden en tussendoortjes volledig te automatiseren in één geïntegreerd epd, wil SJG Weert een grote slag slaan op het gebied van hospitality en efficiëntie.
HospitalfoodFotolia400.jpg

SJG Weert is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de communicatie tussen specialisten, diëtisten, verpleegkundigen, logopedisten en medewerkers Service en Zorg laat koppelen aan het patiëntendossier. Lilian Meerts, teamleider van de ziekenhuisafdeling Service en Zorg: ‘Dat gezonde voeding belangrijk is, is algemeen bekend. Dat wordt alleen nog maar belangrijker als je opgenomen wordt in het ziekenhuis. Over het algemeen lig je meer in bed, verlies je spiermassa en daarmee levenskracht.’

HiX van Chipsoft
Volgens onderzoek loopt 30 procent van alle ouderen in het ziekenhuis een risico om ondervoed te worden, terwijl 20 procent al ondervoed is bij opname. ‘Er zijn verschillende manieren om dat risico te beperken’, zegt Meerts. ‘Zo proberen we, daar waar mogelijk, onze patiënten te laten bewegen én letten we op de voeding. Voor de ene patiënt betekent dat meer eiwitten, terwijl de ander vooral op de ijzerinname moet letten. Belangrijke informatie en opdrachten die collega’s elkaar geven over de voeding van een patiënt kan door een nieuwe applicatie in het patiëntendossier HiX van Chipsoft. In de module Nutrition kan dat nu heel makkelijk worden vastgelegd. Zo hebben alle betrokken, te allen tijde toegang tot dezelfde informatie.’

Maximale informatie
HiX gebruikt alle beschikbare gegevens in het epd om de voedings- en energiebehoefte van de patiënt te berekenen. Hierdoor kunnen diëtisten efficiënt menu’s samenstellen en inplannen, menukeuzes maken en maaltijden portioneren. Voor een compleet beeld van de patiënt hebben zij ook toegang tot onder meer intoxicatie- en medicatiegegevens. De informatie die de diëtist zelf toevoegt aan HiX is ook beschikbaar voor de overige behandelaars van de patiënt. Al die medewerkers zien alleen dat deel dat voor hun werk relevant is. Zo is ieder lid van het team rond de patiënt maximaal geïnformeerd.

Bestellen via de tablet
De diëtisten, logopedisten en verpleegkundigen van SJG Weert geven via de tablet, per patiënt, een order door aan de medewerkers van Service & Zorg. Zij krijgen direct een passende menukeuze in het scherm. Bij het bed leggen de medewerkers samen met de patiënt de bestelling vast, waarna die met één druk op de knop bij de keuken binnenkomt. Ook ziet de medewerker van Service & Zorg of de patiënt hulp nodig heeft bij het eten of moeite heeft met slikken. Hierdoor kunnen zij iedere patiënt op maat bedienen. De keuken krijgt van HiX ondersteuning bij het bestellen en bereiden van producten en maaltijden.

Dossier EPD/Zis
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruik maken van deze informatie. Nauwverwant aan het epd is het ZIS ofwel ziekenhuisinformatiesysteem. Het ZIS draait om de organisatorische, financiële of logistieke aspecten van de praktijk, de behandelingen en het beheer van de patiënten(stroom).

Of registreer u om te kunnen reageren.