Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

IGZ gaat op vrijheidsbeperking controleren

De inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) start met een tweede grootschalig onderzoek naar de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Dit voorjaar krijgen honderd zorginstellingen een bezoek om vast te stellen hoe ver zij daarmee zijn.
IGZ gaat op vrijheidsbeperking controleren

Het eerste onderzoek was in 2007 en leidde tot de conclusie dat vrijheidsbeperkende maatregelen verantwoord teruggedrongen kúnnen en móeten worden. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft het ministerie van VWS twee jaar geleden het 'Richtinggevend kader vrijheidsbeperkingen' gepubliceerd. Daarin staan richtlijnen voor het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg. De komende maanden zal de IGZ op basis van een a-selecte steekproef bij honderd instellingen voor langdurige zorg onderzoeken of en hoe deze richtlijnen in de praktijk uitwerken. De eindrapportage zal naar verwachting in december 2010 door de inspectie gepresenteerd worden. Dan worden ook de individuele instellingsrapporten openbaar. (Zorgvisie - Wouter van den Elsen)

Lees meer:

IGZ gaat vrijheidsbeperking in de ggz terugdringen
Inspectie controleert vrijheidsbeperking
Zweedse band steeds minder gebruikt in zorg
NU'91 vindt verbod Zweedse band onrealistisch

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    broekaart

    En dan te denken aan het thuis front.
    Hoe moeilijk om daar mee om te gaan.

Of registreer u om te kunnen reageren.