Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Friezen dreigen verzekering De Friesland op te zeggen

Actiegroep 'dit pikken we niet' roept mensen die bij De Friesland zijn verzekerd, te switchen van zorgverzekeraar. De actiegroep verzet zich tegen het ingrijpend verlies van zorg in ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.
Friezen dreigen verzekering De Friesland op te zeggen

Een andere actiegroep, 'Red de Sionsberg' heeft een via een petitie 15.000 handtekeningen opgehaald. Dat meldt het Friesch Dagblad.

Duidelijke toezegging

Tijdens een demonstratie door Dokkum afgelopen zaterdag deelde actiegroep 'dit pikken we niet' folders uit. Zij willen verzekerden bij De Friesland overhalen naar een andere zorgverzekeraar over te stappen. Volgens de actiegroep doet de Friese zorgverzekeraar te weinig om de zorg in De Sionsberg te behouden. De actiegroep eist een 'duidelijke toezegging dat ze alles uit de kast halen de zorg te behouden', zo zegt de actiegroep in het Friesch Dagblad. De algemene verklaring die is uitgegaan, is volgens hen niet genoeg. De Friesland zegt in dezelfde krant het te betreuren dat hun inzet niet wordt gewaardeerd. De zorgverzekeraar financiert twee extra ambulances die in Dokkum zijn gestationneerd.

Marktleider

Zorgverzekeraar De Friesland heeft 508.000 verzekerden, waarvan 400.000 in Friesland wonen. De Friesland heeft in Friesland een marktaandeel van 65 procent. Een half jaar geleden gaf de NMa toestemming voor een fusie van De Friesland met Achmea. Binnen het concern zal De Friesland gedurende vijf jaar 'een grote mate van autonomie' houden. Bestuursvoorzitter Diana Monissen zegt de mogelijkheid om zaterdag zelf naar de demonstratie te komen, te hebben ‘verkend’. Omdat later in de week de sfeer omsloeg en de actiegroep weigerde om met De Friesland te praten, zo zegt ze, is geen vertegenwoordiging naar de demonstratie gekomen. Monissen zegt het verstandig te vinden om de bewoners bij de gesprekken te betrekken over de toekomst van de zorg in Noord-Oost Friesland.

Begrip

Monissen begrijpt enorme betrokkenheid in de regio, maar vindt het verwijt aan De Friesland onterecht. “Wij staan bekend om onze verbondenheid met het werkgebied. Wij zijn niet de Inspectie die het verscherpt toezicht heeft ingesteld en wij zijn ook niet het ziekenhuisbestuur dat de maatregelen treft om dit verscherpt toezicht er af te krijgen. Al doet het wel eens pijn, wij blijven ons vol inzetten om samen met de andere partners goede oplossingen te vinden. De medewerkers van De Friesland en ook ik zelf hebben onze benen uit het lijf gelopen om de zorg in de regio Noord Oost Friesland goed te regelen. Omdat wij ervoor willen zorgen dat de inwoners van de regio, waarvan velen bij ons zijn verzekerd, goede en bereikbare ziekenhuiszorg blijven krijgen.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Sionsberg mag acute zorgpost langer open houden
Ziekenhuis Dokkum moet stoppen met alle spoedzorg

Gerelateerde tags

17 reacties

 • no-profile-image

  Hans26

  De Sionsberg moat bliuwe. Stap daarom nu over naar vandaagcollectief.nl

 • no-profile-image

  Robert

  Met Kasper eens, en die Hans ook. Ik heb bij vandaagcollectief voor iets meer dan 100 euri een prima VGZ-polis. Is uitsluitend voor individuen die niet elders collectief zijn verzekerd. Handig!

 • no-profile-image

  Kasper

  Ik begrijp het sowieso niet. Je kunt bij vandaagcollectief.nl echt de beste en de goedkoopste zorgverzekering vinden. Want De Friesland is helemaal niet zo goedkoop.

 • no-profile-image

  Joke

  Aan Bill: Ook patiënten van hoge leeftijd verdienen de beste zorg, of vind je van niet? Ik kan me voorstellen dat de familie van die patient dat toch ook vindt het het daarom niet zo erg is om iets (en helemaal niet zo ver, heus de provincie niet uit) verder te moeten reizen, als die beste zorg er voor hun familie/geliefde is! Die zorg wordt beter als ziekenhuizen gedwongen zijn om zich toe te leggen op hetgeen ze goed in zijn. Betaal jij het? Als je alle ziekenhuizen in NL open wilt houden? Op onze gehele cultuurbegroting kan een gemiddeld ziekenhuis in Nederland maar 10 maanden draaien! Ik ben het dus niet met je eens.

 • no-profile-image

  ANH Jansen

  De ONVZ geeft haar verzekerden alle macht in handen: vrijheid van keuze zorgaanbieder, ziekenhuis e.d. Restitutie polis. Met de Benfit aanvullende polis vrijheid van planbare zorg in buitenland tot 60km van de grens.
  Laat de Friezen overstappen naar de ONVZ en het systeemmodel Zorgstelsel 2006 gaat werken en de NMa/NZa krijgen geljk met hun stellingname dat op de relevante markt Nederland nog voldoende concurrentie is tussen verzekeraars om de fusie tussen Achmea en DFZ toe te staan.
  Of de ONVZ 400.000 friezen kan verwerken is geen vraag: dat kan de markt natuurlijk makkelijk verwerken. Tempoteam en Randstad staan klaar. En anders de medewerkers van De Friesland die over kunnen gaan naar de ONVZ. Minus 25% korting. Efficiency bij verzekeraars is zonder problemen te vergroten. Kwestie van toegevoegde waarde aantonen en belonen op harde uitkomsten. Koekje van eigen deeg.

  Met de ONVZ blijft Sionsberg gewoon open zolang de verzekerden dat willen betalen.

 • no-profile-image

  Bill

  @Reinier: wie heeft het hier over Slotervaart? Er wordt hier gesproken over Sionsberg in Dokkum. Niet bepaald mijn regio, maar het lijkt me dat het voor de bewoners in die streek wel erg vervelend is, als het enige ziekenhuis in de omgeving dat voor hen en hun familie goed bereikbaar en bekend is, gesloten gaat worden. Vergeet niet: een groot deel van de patienten is van hogere leeftijd die zich niet zo gemakkelijk meer verplaatsen of gewoon honkvast zijn, met alle voor- en nadelen die daarbij horen.

 • no-profile-image

  J.P.C. Smeetse

  Goed punt. De Friesland trowuens scoort best wel goed op independer .. Maar ik wil wel graag eers per verzekeraar zien waar ik terecht kan voordat ik de verzekering aan ga, dat geldt voor alle verzekeraars.

 • no-profile-image

  Reinier

  Ook ik ben het met An eens, De Friesland voert slechts de opdracht uit die de minister aan de verzekeraars heeft opgelegd. Ik denk dat we niet anders kunnen dan de zorg bij de beste ziekenhuizen en klinieken contracteren. Dat is daar waar behandelingen het meest worden uitgevoerd door medische specialisten. Als het Slotervaart niet aan de kwaliteitscriteria voldoet, moeten we ze niet willen sparen, maar ze juist laten voelen dat we als consumenten de beste zorg wensen. Aan ziekenhuizen om efficiënt te investeren in die specialismen waar ze goed in zijn. Alle ziekenhuizen staan daarin onder druk, niet alleen Slotervaart.

 • no-profile-image

  Bill

  Hahaha. Mooie actie van die Friezen! Hulde. Leg de verzekeraars maar eens het vuur aan de schenen, zoals ze de mensen op de werkvloer van de zorg al jaren uitknijpen.

 • no-profile-image

  Hans

  Hallo Friesland,
  U bent allen van harte welkom voor maar 100,67 per maand bij VGZ via vandaagcollectief.nl. Korting geldt voor iedereen!

 • no-profile-image

  Antoine

  Laten we aannemen dat de protesterenden onder aanvoering van Hans en Herman de extra kosten voor hun rekening gaan nemen. Natuurlijk geheel eens met An.

 • no-profile-image

  Peter

  Eens met An

 • no-profile-image

  An

  Het is de taak van elke verzekeraar om de zorg namens de Nederlandse patiënt zo doelmatig en effectief in te kopen. Als bv. een kliniek (waar ingrepen door specialisatie gemiddeld vaker worden uitgevoerd) die zorg aldus met hogere kwaliteit kan leveren dan het andere, is het zonde om alle ziekenhuizen in Nederland alle zorg te laten aanbieden. Als je moet kiezen tussen zorg dichtbij of de beste zorg iets verder weg, kies je als consument toch zeker voor de beste zorg! En met de zorgkosten die in Nederland de pan uitrijzen is het inefficiënt om elk ziekenhuis alle zorg te willen laten aanbieden.

 • no-profile-image

  rob

  De verzekerden van de Friesland moeten de garantie van Achmea dat de Friesland gedurende de eerste 5 jaar een grote mate van auatonomie mag hebben met een grote korrel zout nemen. Zie hoe het met AGIS is vergaan.

 • no-profile-image

  Herman

  Ik verwacht dat verzekeraars kwaliteitspolissen en prijs-polissen zullen gaan aanbieden.
  Lage kosten, lage kwaliteit van zorg voor mensen met de kleine beurs en fatsoenlijke kwaliteit tegen een hogere prijs die het kan betalen. Rijke mensen leven dan langer. Logisch of niet? Wie durft? Veel lef hebben de verzekeraars nog niet getoond.

 • no-profile-image

  Herman

  Zeg gelijk je verzekering bij Achmea op: zij vergoeden geen moderne behandelingen meer, zoals robot-chirurgie. Hier wordt duidelijke gekozen voor lagere kwaliteit, om de kosten te drukken. Dachten ze soms dat de zorg in de Middeleeuwen voordeliger was?

 • no-profile-image

  Hans

  Da's dan de 2e keer dat Friesland miskleunt. Eerder wilden ze al patienten van Den Helder naar Hoorn verwijzen. Goede acties jongens! Gewoon verzekeraars straffen !

Of registreer u om te kunnen reageren.