Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Staatssecretaris in actie tegen mishandeling van ouderen

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS wil dat meer werk wordt gemaakt van het voorkomen van ouderenmishandeling. Daarbij is ook meer aandacht nodig voor het voorkomen van financiële uitbuiting.
Staatssecretaris in actie tegen mishandeling van ouderen

Veldhuijzen van Zanten presenteert vandaag in Leiden haar actieplan preventie ouderenmishandeling. Ze noemt financiële uitbuiting een ernstige vorm van mishandeling die de betrokken oudere nog afhankelijker maakt. Er moet dan ook krachtig tegen worden opgetreden, volgens haar.

Voorlichting

De bewindsvrouw wil ook meer voorlichting om ouderen die met mishandeling te maken hebben ertoe te bewegen hulp te zoeken. Maar ook om de professionele krachten en de 350.000 vrijwilligers in de ouderenzorg beter te informeren. Voor hen is ouderenmishandeling nu vaak een blinde vlek. Er wordt amper over gesproken en doorgaans wordt gedacht dat het in de eigen organisatie niet voorkomt.

Mantelzorgers

Veldhuijzen van Zanten wil verder aandacht voor (overbelaste) mantelzorgers. De AWBZ kent een regeling om bij spoed snel professionele zorg in te zetten. Bij meldingen van ouderenmishandeling door vrijwilligers die het niet meer aankunnen, kan hiervan gebruik worden gemaakt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Geen verband opleidingsniveau en ouderenmishandeling bij HHWzorg
Pesten door ouderen onderschat
Onrust over ouderenzorg in Limburgse ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 reacties

 • no-profile-image

  monique

  ik ben het met roos maar ook met mariet eens...liefde voor de oudere moet van BEIDDE kantten komen!! van de zorg,maar ook van de kinderen!

 • no-profile-image

  Mariet van Gelder

  Dwaze kinderen, willen jullie je dan ook manifesteren tegen kinderen die hun ouders niet meer bezoeken en verwachten dat de verzorgenden hun ouders wel "familie-liefde" geeft. Daar ligt een belangrijke bron van werkdruk in de ouderenzorg. De verzorgende voelt zich verplicht liefde te geven, maar kan daar niet altijd aan voldoen omdat er veel zorg verleend moet worden. Ook dat vind ik dwaze kinderen.

 • no-profile-image

  Roos

  Manifestatie 'Dwaze kinderen'Geplaatst: 31-03-2011 08:46 Door: Rita - bron: http:// www.ouderenbescherming.nl Op zaterdag 2 april 2011 om 14.00 uur vindt op het Plein voor de Tweede Kamer te Den Haag de aftrap plaats van de eerste 'Dwaze Kinderen' manifestatie. De manifestatie duurt tot 16.00 uur.


  'DWAZE KINDEREN'
  'Dwaze Kinderen' is de belichaming van verzet van familieleden tegen de misstanden in de ouderenzorg.
  'Dwaze Kinderen' verzet zich onder andere tegen de graaicultuur van bestuurders; tegen de tijdrovende wijze waarop klachten over zorgverlening, bejegening en communicatie worden afgehandeld; tegen opgelegde bezoekbeperkingen van familieleden door zorgbestuurders zonder dat een rechter dit getoetst heeft; tegen politici en zorgbestuurders die bezuinigen op de zorg aan ouderen goedpraten; tegen het incontinent maken van ouderen; tegen kantonrechters die slecht luisteren naar klachten over de curator, de bewindvoerder of de mentor van ouderen; et cetera. Kortom 'Dwaze Kinderen' manifesteert zich omdat zij van mening is dat het ontoelaatbaar is dat rechten van ouderen bij verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding geschonden worden.  VOLKSPROTEST
  'Dwaze Kinderen' komt elke eerste zaterdag van de maand ergens in Nederland bijeen.
  Persoonlijke ervaringen met onderzorg, ontspoorde zorg en mishandeling, 'foute' bewindvoerders en 'foute' mentoren vormen de kern van elke manifestatie.
  'Dwaze Kinderen' kan men zien als een vorm van volksprotest.  INFORMATIE
  Nadere informatie en aanmelden via de site www.ouderenbescherming.nl of schrijf naar 'Dwaze Kinderen' Ouderenbescherming Nederland Postbus 5256, 6130 PG Sittard

Of registreer u om te kunnen reageren.