Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeenten willen jeugd-ggz ‘normaliseren’

De ggz-sector is onterecht bang voor de gevolgen van de transitie van jeugd-ggz naar gemeenten. Dat stellen de wethouders van 26 middelgrote gemeenten in een open brief. Volgens de wethouders kunnen gemeenten de jeugd-ggz beter uitvoeren dan zorgverzekeraars dat nu doen. ‘Gemeenten kunnen een hoognodige normaliseringsslag doorvoeren’, zo schrijven de wethouders van onder andere Den Bosch, Zwolle en Almere.
Gemeenten willen jeugd-ggz ‘normaliseren’
Foto: ANP Photo

De wethouders reageren op de oproep van ggz-aanbieders om de jeugd-ggz niet naar de Wmo over te hevelen. Die oproep deden zij in aanloop naar het debat over de Jeugdwet in de Tweede Kamer van afgelopen donderdag 27 juni. De ggz-aanbieders zijn bang dat met de geplande overgang in 2015 kwetsbare jeugd de dupe wordt.

Normaliseringsslag
Volgens de gemeenten is die vrees onterecht. Zij beargumenteren dat gemeenten een hoognodige normaliseringsslag kunnen uitvoeren in de jeugd-ggz. ‘Veel jeugdigen die bij de psycholoog of psychiater in behandeling komen passen daar eigenlijk niet in en hun klachten zijn ook niet typisch psychiatrisch. Toch krijgen ze noodgedwongen zo’n stempel; andere manieren om geholpen te worden zijn er dan kennelijk niet.’

Preventie

Ten tweede stellen de wethouders dat gemeente beter in staat zijn om preventie te introduceren in het stelsel dan zorgverzekeraars dat zijn. ‘Gemeenten zijn in de positie om te zorgen voor betere samenwerking waardoor bij jongeren met ADHD niet alleen de Ritalin wordt geregeld, maar ook wordt gewerkt aan de juiste insteek van ouders en omgeving en de benodigde structuur op school. En wie weet, kan het dan ook zelfs zonder Ritalin.’

Bezuinigingen

Ten slotte zijn gemeenten volgens de ondertekenaars ook beter in staat om te bezuinigen op de sector. ‘De kosten van de jeugdzorg stijgen al jaren enorm – zonder dat er meer kinderen zijn. En juist in de jeugd-ggz stijgen ze het hardst. Daaraan is de sector zelf, met de uitdijende diagnoses, mede debet. Dat de groei van de afgelopen jaren gestopt moet worden, staat buiten kijf.’ Lees hieronder de hele brief.

Eén reactie

  • mantelen

    En als de gemeenten ieder voor zich hun beleid gaan bepalen krijgen we dus wederom ongelijkheid; zo kan een inwoner van de ene plaats wel op steun rekenen, maar iemand met dezelfde problemetiek, toevallig de buurman die in een andere gemeente woont, moet het zelf maar uitzoeken!
    Hoezo gelijkheid en objectiviteit?

Of registreer u om te kunnen reageren.