Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Coöperatie Vitaal Vechtdal biedt eigen verzekeringspolis

Coöperatie Vitaal Vechtdal start vandaag met het grootste project voor populatiegerichte bekostiging en ‘shared savings’ in Nederland. Inwoners van Ommen, Hardenberg, Coevorden, Dalfsen en Twenterand krijgen als lid van de coöperatie een unieke verzekeringspolis die lokale preventieprojecten dekt.
V.l.n.r Pauline Terwijn, Jasper Vrieling en Paul Habets
V.l.n.r. Pauline Terwijn, Jasper Vrieling en Paul Habets

Inwoners die lid zijn van de nieuwe coöperatie krijgen gratis toegang tot de Vitaal Vechtdal Polis. Hierin zijn allerlei lokale initiatieven voor preventie, welzijn, wonen en zorg gedekt. Bovendien krijgen leden korting op hun basisverzekering en korting op aanvullende pakketten. Huisartsen, de gemeenten, het Röpke Zweers Ziekenhuis, ouderenzorgaanbieders en Zilveren Kruis Achmea werken samen om dit mogelijk te maken.

Schadelast

'Betrokken zorgaanbieders en deelnemende verzekeraars delen de besparingen die straks door de preventieprojecten worden gerealiseerd', zegt  Pauline Terwijn, bestuurder Saxenburgh Groep en bestuurslid van de coöperatie. 'Met deze besparingen in het vooruitzicht zijn partijen geprikkeld om te investeren in allerlei preventieprojecten in de regio. Als leden van de coöperatie bepalen burgers zelf welke projecten financiering krijgen en in de polis komen. Zo zal een sneeuwbaleffect ontstaan waarmee steeds betere projecten financiering krijgen en door de polis gedekt worden. Het is win-win-win. Burgers krijgen voordeel op hun verzekering en toegang tot mooie preventieprojecten, verzekeraars hoeven minder zware zorg te compenseren en verminderen de schadelast terwijl zorgaanbieders nieuwe eerstelijnsprojecten kunnen starten.'

Collectieve verzekering

Momenteel zitten al 15.000 polishouders bij het collectief. 'Dat is ongeveer tien procent van de populatie en we verwachten grote groei', zegt huisarts Paul Habets. Hij zit samen met Pauline Terwijn en Jasper Vrieling in het bestuur. 'Mijn aanstelling in het bestuur is tijdelijk. Het is de bedoeling dat we actieve inwoners vinden die zelf in het coöperatiebestuur gaan zitten.' Als eigenaar van een assurantiekantoor is Vrieling een van de drijvende krachten achter het opzetten van de polis. 'Je moet het zien als een unieke collectieve verzekering die gericht is op resultaat. Zilveren Kruis Achmea zorgt bijvoorbeeld dat leden voor een stoppen met roken programma geen eigen bijdrage hoeven betalen. Of dat ze extra sessies bij de fysiotherapeut kunnen krijgen zonder hogere eigen bijdrage. Dat doet de verzekeraar omdat ze hierdoor minder opnames in het ziekenhuis verwachten in deze regio. Andere verzekeraars kunnen ook mee doen overigens.'

Betaalbare zorg

Op de vraag waarom het Röpke Zweers Ziekenhuis meedoet aan een project dat gericht is op minder ligdagen, geeft Vrieling antwoord. 'Het ziekenhuis werkt mee omdat het een rol wil hebben in de toekomst van betaalbare zorg in deze regio. Er zullen altijd klinische bedden nodig blijven maar we moeten er wel voor streven dat dit er niet meer worden. We willen allemaal zo min mogelijk in het ziekenhuis liggen en daar gaan we voor, inclusief het ziekenhuis.'

Taart

Ook gemeenten doen mee. Pröpper: 'Vanaf 2016 maken we nieuwe afspraken met zorgaanbieders. Niet alleen in het ziekenhuis maar ook in de Wmo. In die contracten is rekening gehouden met de verwachte krimp van zorg dankzij preventie. Alle aanbieders in de regio staan hier zonder meer achter. We bakken een taart en iedereen krijgt een deel  en daarom werkt het.'

Innovatie in de zorg

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie

2 reacties

 • DARE TO CARE

  Zeer goed initiatief!!
  Wanneer kunnen wij dit in Rotterdam opzetten? Past in concept van Vitaliteitwinkels innovatieve producten waar mee men vitaal kan blijven of worden bijvoorbeeld de Alinker loopfiets.
  Een fiets met drie wielen / die er ook leuk uitziet waar men zittend kan lopen. Men kan ooghoogte weer communiseren.
  Ook nog eens goedkoper dan een scootmobiel...
  www.thealinker.nl
  www.daretocare.nl

 • lbaas

  Geweldig initiatief! Hulde! Dat het mag bijdragen aan een inspirerende community die mensen verbindt op de gezamenlijke zorg voor gezondheid.

Of registreer u om te kunnen reageren.