Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

DICA: 200 minder patiënten overlijden na darmkankeroperatie

De darmkankerregistratie van DICA leidt tot steeds betere uitkomsten van zorg. Jaarlijks overlijden er 200 minder patiënten na een darmkankeroperatie.
DICA: 200 minder patiënten overlijden na darmkankeroperatie
Foto: Reed - Herber-Wiggerman

Het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) gaat de resultaten van de circa twintig kwaliteitsregistraties aanstaande donderdag presenteren op het jaarlijkse DICA-congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Op het Zorgvisie Executive congres op 3 juni in Bunnik heeft DICA-voorzitter Rob Tollenaar alvast een tipje van de sluier opgelicht. De sterfte onder darmkankerpatiënten is gedaald van 5,2 procent in 2009 naar 2,3 procent in 2014. Dat betekent dat er jaarlijks circa 200 patiënten minder overlijden na een risicovolle darmkankeroperatie.

Kosten en registratielast

Ondanks de goede resultaten liggen de kwaliteitsregistraties van DICA onder vuur. Medisch specialisten klagen over de hoge registratielast. Ziekenhuizen schrikken van de oplopende kosten van de registraties. Afhankelijk van de omvang en het aantal registraties waaraan ziekenhuizen deelnemen, gaat het al om 20.000 euro per ziekenhuis. Zij onderhandelen nu met zorgverzekeraars over hoe deze rekening verdeeld kan worden. 'Op de totale zorgkosten stelt dat niet veel voor', zei Olivier Gerrits, topman bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis, in de paneldiscussie op het congres. Hij vindt wel dat de uitkomsten van zorg een rol moeten gaan spelen bij de zorginkoop. 'Sommige wetenschappelijke verenigingen stellen zich te veel op als belangenbehartigers. Het kan niet zo zijn dat de achterblijvers het tempo bepalen. De koplopers krijgen wat mij betreft hogere tarieven of mogen meer behandelingen doen.'

Kwaliteitsregistratie is zinvol

Tollenaar begrijpt de zorgen over registratielast en kosten, vertelde hij onlangs in een interview dat is verschenen in Zorgvisie Magazine. Maar critici die hieruit de conclusie trekken dat het beter is te stoppen met de kwaliteitsregistraties houdt hij de verbetering van de zorguitkomsten voor. '200 minder doden per jaar toont aan dat het zinvol is wat we doen. De cijfers houden chirurgen een spiegel voor. Daarmee kunnen ze de zorg nog beter maken.'

Openheid over sterfte en complicaties

2015 is een bijzonder jaar voor DICA. Voor het eerst geven enkele kwaliteitsregistraties van DICA – darmkanker, maagslokdarmkanker en borstkanker – volledige openheid over de uitkomsten van zorg, herleidbaar tot individuele ziekenhuizen. Vanaf juli is per ziekenhuis te zien wat de sterfte en de complicaties zijn. 'Dat is een heel grote stap', zegt Tollenaar.

Of registreer u om te kunnen reageren.