Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënten trekken aan de bel over transitie zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Cliëntenorganisaties uiten in een brandbrief hun zorgen over de transitie van de langdurende zorg naar gemeenten. Veel cliënten hebben te maken met onzekerheid over herindicaties, een stapeling van kosten, vermindering van kwaliteit van zorg en er ontstaan grote verschillen in de toegang tot zorg.
Cliënten trekken aan de bel over transitie zorg
Foto: ANP Bart Maat

Dat blijkt uit ruim 8300 meldingen van cliënten die cliëntenorganisaties hebben ontvangen in het tweede kwartaal. De Nederlandse Patiëntenfederatie NPCF, budgetorganisatie Per Saldo, Ieder(in), KansPlus en de PCOB hebben hun zorgen verwoord in een brandbrief aan de Vaste kamercommissie van VWS. Die debatteert deze week over de veranderingen in de Wmo/Wlz en de Jeugdzorg.

Onzekerheid rond herindicaties

Ruim 400.000 mensen weten nog steeds niet hoeveel zorg ze in 2016 zullen ontvangen en hoeveel eigen bijdragen ze moeten betalen. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS wil dat gemeenten voor 1 oktober 2015 de herindicaties voor mensen met een pgb hebben geregeld, anders lukt het niet om alles voor 1 januari 2016 te regelen. Ook alle andere cliënten die wachten op een herindicatie moeten op tijd bericht ontvangen, vinden de cliëntenorganisaties. Ze betwijfelen of gemeenten hier op tijd op tijd in zullen slagen en pleiten voor verlenging van het overgangsrecht met een jaar.

Keukentafelgesprek = bezuinigen

De cliëntenorganisaties hebben alle meldingen op een rij gezet in het Signaalrapport veranderingen in de zorg. Daaruit blijkt dat er grote verschillen ontstaan in de toegang tot zorg. Slechts een deel van de mensen hebben een keukentafelgesprek gehad. De insteek van deze gesprekken is vaak bezuinigen in plaats van het bieden van een passende oplossing. Ook functioneren wijkteams niet goed en worden wettelijk voorgeschreven procedures voor aanvragen van zorg niet nageleefd.

Stapeling zorgkosten

Verder hebben burgers te maken met een stapeling van zorgkosten en een vermindering van de kwaliteit van zorg. ‘En dat is voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving een zeer verontrustende en onwenselijke ontwikkeling’, schrijven de organisaties. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de transitie in de langdurende zorg.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.