Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Laat koploper verpleeghuizen achterblijvers coachen’

Verpleeghuizen die problemen hebben met de kwaliteit van zorg, kunnen het beste worden geholpen door de koplopers. Dat zegt directeur Math Gulpers van verpleeghuis Lückerheide in Kerkrade in een interview met Zorgvisie.
Math_Gulpers_450.jpg
Math Gulpers: 'Leidingevenden moeten in alles het goede voorbeeld geven.'

Verpleeghuis Lückerheide behoorde in 1999 tot de mindere verpleeghuizen. ‘Het stonk er naar urine, bewoners waren verward en medewerkers holden over de gangen’, zei hoogleraar ouderenzorg aan de Maastricht University eerder deze zomer in Zorgvisie. Tegenwoordig leidt hij er buitenlandse gasten rond. Lückerheide heeft een metamorfose ondergaan. Het is nu juist een goed voorbeeld. Het bevlogen leiderschap van directeur Math Gulpers was daarvoor cruciaal. In het oktobernummer van Zorgvisie Magazine staat een uitgebreid interview met Gulpers.

Cultuur en leiderschap
Lückerheide was een ernstig klassiek verpleeghuis. Er werd gewerkt volgens het medische model, waarin de organisatie het dagritme van bewoners en medewerkers dicteert. Gulpers bracht in enkele jaren een cultuurverandering tot stand. ‘Het draait vooral om respect voor de wensen van mensen. De zorg moet aansluiten bij de keuzes die bewoners maken.’ Leidinggevenden moeten volgens Gulpers in alles het juiste voorbeeld geven. Het helpt hem dat hij zelf met de voeten in de modder heeft gestaan. Hij was zelf vroeger verzorgende en verpleegkundige en kent de dilemma’s van de werkvloer uit eigen ervaring.

Hulp van koplopers
Hoe kijkt hij aan tegen de actuele discussie over verpleeghuizen? Is het een kwestie van extra geld? ‘Het zeker geen kwestie van minder geld. We leven nu op de kritische grens.’ De publicatie van de ‘zwarte lijst’ van de IGZ betreurt Gulpers. Dat gaat de probleemhuizen niet verder helpen. ‘Om de mindere verpleeghuizen te verbeteren, zouden de koplopers de achterblijvers bij de hand moeten nemen.’ Lückerheid verkreeg in 2013 landelijke bekendheid door als eerste verpleeghuis volledig te stoppen met vastbinden. Lees het hele interview met Gulpers in Zorgvisie Magazine.

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.