Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

UMCU in het nauw door verklaring ‘natuurlijke dood’

Bij een van de overleden patiënten op de afdeling KNO is onduidelijkheid ontstaan over de afgegeven verklaring van natuurlijke dood. Het UMCU zegt dat Inspectie de verklaring ondersteunt maar de Inspectie weerspreekt dit.
umcutrecht.vierkant.jpg

Bestuursvoorzitter Margriet Schneider vertelde deze week aan Zorgvisie dat het vaststellen van een natuurlijke dood conform de richtlijnen is verlopen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zou deze conclusie schriftelijk hebben bevestigd. Het televisieprogramma Zembla stelt nu dat dit niet klopt.

Calamiteiten
De woordvoerder van de Inspectie heeft aan Zembla laten weten dat het onderzoek naar de calamiteiten op de KNO-afdeling nog in volle gang is. Volgens de IGZ staat nog niet vast of de lijkschouwer correct is geïnformeerd over het verloop van de operatie en de manier waarop de patiënt is overleden. Het onderzoek wordt belemmerd doordat er geen verslag is van het telefoongesprek dat de lijkschouwer heeft gevoerd met het ziekenhuis. ‘De conclusie dat alles goed is gegaan, is voorbarig.’ Desgevraagd bevestigt de Inspectiewoordvoerder dit nogmaals aan Zorgvisie. 'De Inspectie heeft geconcludeerd dat de procedure juist is geweest. De inhoud hebben we nog in onderzoek.'

"Natuurlijke dood"
De patiënte over wie het gaat, overleed op de operatietafel nadat per abuis haar halsslagader was doorgesneden. Vervolgens zou de lijkschouwer zijn gebeld en op basis van telefonische informatie hebben geadviseerd een natuurlijke dood te noteren. Schneider zegt hierover in het interview van dinsdag: ‘De lijkschouwer is telefonisch volledig geïnformeerd en heeft toestemming verleend om een natuurlijke dood af te geven. Dat is allemaal volgens de huidige richtlijnen verlopen. Dat heeft de Inspectie overigens ook geconcludeerd. Er is dus niets stiekem achtergehouden.’

Lijkschouwer
Volgens Zembla is dit onjuist. In de eerste uitzending over fouten bij de KNO van het UMCU zegt Frits Woonink van de GGD Utrecht dat de betrokken forensisch GGD-arts de overleden patiënt nooit heeft onderzocht en dus ook geen verklaring van natuurlijk overlijden heeft afgegeven. Een forensisch arts kan alleen een overlijdensverklaring afgeven als hij de overledene zelf heeft onderzocht. Wel kan hij telefonisch adviseren, maar dan stelt de arts van het ziekenhuis de overlijdensverklaring op. Als het ziekenhuis twijfelt of er sprake is van een niet-natuurlijke dood moet de GGD worden ingeschakeld.   

Informatie
Zembla zegt tevens over bandopnamen te beschikken waarin de telefonisch geconsulteerde lijkschouwer zegt dat hij hem niet is verteld dat de halsslagader was doorgesneden. Had hij dat geweten, dan zou hij zelf naar het ziekenhuis zijn gegaan om nader onderzoek in te stellen.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.