Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Meewerkend voorvrouw mist in verpleeghuizen

Verpleeghuizen leunen te veel op laagopgeleid personeel. Er moeten meer hbo-verpleegkundigen werken als meewerkend voorvrouw.
Verpleegkundigen_Fotolia_47702840_Subscription_450.jpg
Hbo-verpleegkundigen moeten in verpleeghuizen meewerken als meewerkend voorvrouw. - Foto: Fotolia

Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek van de Maastricht University ‘Meer is niet per se beter’ naar de relatie tussen personele inzet en kwaliteit van zorg in verpleeghuizen. De onderzoekers hebben onderzocht of meer inzet van personeel tot betere zorg leidt. Elke keer als de verpleeghuiszorg in Nederland in opspraak komt, klinkt de roep om ‘meer handen aan het bed’. Maar werkt dat ook echt? Nee, is het antwoord. Er is althans geen wetenschappelijk bewijs dat meer inzet van personeel automatisch leidt tot betere zorg.

Geen goede mix in verpleeghuizen
Veel belangrijker is een goede mix van competenties van het personeel. En daar schort het aan in verpleeghuizen. Ze leunen te veel op laagopgeleide medewerkers. ‘De huidige formatie in de dagelijkse zorg, met een sterk accent op verzorgenden, is onvoldoende toegerust om de benodigde transitie in de verpleeghuiszorg te entameren en te realiseren.’ De huidige medewerkers zijn weliswaar zeer betrokken bij de dagelijkse zorg, maar dat betekent niet dat ze ook altijd de juiste dingen doen. Voor veel medewerkers is het lang geleden dat ze hun opleiding hebben gevolgd en ze verlenen zorg met de kennis van toen. ‘Soms leveren ze zorg die onvoldoende past bij het verhogen van het welzijn van cliënten of niet tegemoet komt aan verwachtingen van cliënten en hun naasten’, aldus de onderzoekers.

Meewerkend voorvrouw
Op de werkvloer missen hoogopgeleide verpleegkundigen die als rolmodel kunnen fungeren voor verzorgenden en mbo-opgeleide verpleegkundigen. De meewerkende voorvrouwen moeten ervoor zorgen dat verzorgenden werken volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ze moeten op de werkvloer leiderschap tonen en vakinhoudelijke coaching geven.

Verandering kost tijd
Maar als verpleeghuizen en hogescholen nu beginnen met het introduceren van hbo-verpleegkundigen als nieuwe medewerkers, dan zal het zal nog jaren duren voordat daar de vruchten van worden geplukt. Wil deze aanpak slagen, dan moet er duidelijkheid zijn over de positie en de te verwachte meerwaarde van verpleegkundigen in een team. Voordat er sprake is van een nieuwe mix, zijn we jaren verder, aldus de onderzoekers.

 

 

Eén reactie

Of registreer u om te kunnen reageren.