Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verloskundigen hekelen NIPT-test

Verloskundigen trekken aan de bel over de invoering van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT-test) vanaf 1 april 2017. De invoering van de test vindt plaats onder de hoede van acht UMC’s en is volgens de verloskundigen klantonvriendelijk en frustrerend.
bloedbusjes400.jpg

Alle zwangere vrouwen die dat willen in Nederland kunnen vanaf 1 april 2017 voor 175 euro hun ongeboren kind laten testen op afwijkingen met de NIPT-test, in het kader van de TRIDENT-2 studie. Voorheen konden slechts vrouwen met verhoogd risico de test aanschaffen. De praktische uitvoering van de testen voor alle zwanger vrouwen in TRIDENT-2 verloopt echter slecht, aldus directeur Meltem Kaya van Bevalcentrum West. ‘De EVAA, vereniging van eerstelijnsverloskundigen hier in Amsterdam met 116 leden, geeft dit signaal af. Maar ik hoor ook negatieve geluiden uit Beverwijk en Nijmegen. Niet alleen van verloskundigen maar ook van ziekenhuizen. Er zijn veel te weinig prikpunten aangewezen voor dit VWS-programma.’

Handvol plekken
De kritiek van de verloskundigen is niet alleen dat enkel een handvol plekken zijn aangewezen voor de NIPT-testen door de UMC’s in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. Kaya: ‘Het is bovendien ingewikkeld voor veel vrouwen om aan zo’n test te komen. Ze moeten online een formulier invullen, betalen met iDeal en een uitgeprint formulier bij zich hebben voor de test. Voor veel vrouwen zijn dit wel degelijk drempels.’

Bloed afnemen
Marijke Sibie, verloskundige in Amsterdam: ‘Zwangeren worden in de studie eerst door hun eigen verloskundige geprikt voor het standaard bloedonderzoek. Vervolgens moeten ze naar een ziekenhuis om daar nog eens bloed af te laten nemen voor de NIPT. Zonde van de tijd en energie omdat dit allemaal in één keer had gekund. Wij als verloskundigen kunnen de NIPT prima zelf afnemen, ook de organisatie daarvan kunnen wij aan.’ Dick van Rumpt van het Medisch Diagnostisch Centrum. ‘Ook wij staan niet op de lijst van prikpunten in Amsterdam waar men de NIPT-test in kan doen. Terwijl we hier een volledig uitgerust laboratorium hebben waar we uitstekend bloed kunnen afnemen. Men denkt dat we het niet logistiek zouden kunnen regelen om die buizen met bloed op tijd af te leveren, maar dat doen we hier doorlopend.’

Verbeteringen
Erik Sistermans, Hoofd Genoomdiagnostiek van het VUmc, coördineert het TRIDENT-2 traject. ‘Ik begrijp de kritiek, en we doen ons best hier zoveel mogelijk aan tegemoet te komen. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zit in het uitvoerende consortium, en heeft al veel contact gehad met bevalcentrum West over deze problematiek. Ook wij hadden graag meer prikpunten gehad, maar we hebben keuzes moeten maken. Het priksetje voor deze test is duur, en er zijn meer dan duizend laboratoria waar men bloed af kan nemen. De kosten zouden veel te hoog oplopen als we voor iedere plek een voorraad setjes zouden moeten leveren. Bovendien mogen we van de vergunninghouders enkel prikken in laboratoria die gecertificeerd zijn met ISO15189 of CCKL. Als dat niet het geval is moeten we ze allemaal zelf controleren, en dat is helaas niet haalbaar. De kritiek op de manier van betalen herkennen we ook. Maar we hebben slechts tijd gehad vanaf Prinsjesdag tot april voor het opzetten van deze landelijke screening. Gewoon pinnen bij de prikpoli was geen optie. De betalingen moeten op last van de minister allemaal door de NIPT laboratoria gecontroleerd kunnen worden, en daarom is voor deze oplossing gekozen. Neemt niet weg dat we er naar kijken en hopen er in de toekomst verbeteringen in aan te kunnen brengen.’

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.