Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgprominenten: ‘Zet in op inhoud, niet boekhouding’

Redacteur Zorgvisie
De zorguitgaven groeien de komende jaren twee keer zo hard als de economie. Dat vraagt om aanpassingen, maar die moeten niet enkel boekhoudkundig zijn. Dat stellen twaalf zorgprominenten in het Heyendael Manifest voor Betere en Betaalbare zorg.
Meerwerk-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Het manifest is ondertekend door Wouter Bos (VUmc), Joël Gijzen (CZ), Leon van Halder (Radboudumc), Norbert Hoogers (Zilveren Kruis), Chiel Huffmeijer (Reinier Haga Groep), David Jongen (Zuyderland), gynaecoloog Jan Kremer (Zorginstituut Nederland), Wim van der Meeren (CZ), huisartsen Bart Meijman en Jan Frans Mutsaerts, anesthesioloog Robert Sie en Dianda Veldman (Patiëntenfederatie Nederland).

Zij vinden dat bij het afbuigen van de groei van zorguitgaven in het hoofdlijnenakkoord niet moet worden gekeken naar een boekhoudkundige route, maar juist naar een inhoudelijke. ‘We moeten immers wachtlijsten en verschraling van het zorgaanbod voorkomen’, schrijven ze in het manifest. ‘Ook vinden wij een stelselwijziging ongewenst. Binnen het huidige stelsel zijn veel ambities te realiseren en een stelselwijziging kost veel tijd en energie die beter besteed kunnen worden aan inhoudelijke ambities.’

Inhoud manifest
Het hoofdlijnenakkoord zou daarom het perspectief van de burger c.q. patiënt als vertrekpunt moeten nemen. ‘De zorg gaat om mensen en niet primair om ziektes’, stellen de ondertekenaars. Daarom moet ook de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven centraal worden gesteld, door in te zetten op zinnige zorg, verstandig kiezen en doelmatig voorschrijven. Daarnaast willen ze dat er radicaal wordt ingezet op de vermindering van bureaucratie, regeldruk en administratieve lasten, omdat ‘niet alles van waarde meetbaar is’. In het manifest vragen de prominenten bovendien aandacht voor, al dan niet regionale, samenwerking en netwerken en het kiezen voor innovatie en E-health. Ook moeten dure geneesmiddelen gezamenlijk worden aangepakt, stellen de twaalf. ‘Door de hoge prijzen wordt de verdringing van andere zorguitgaven te groot. Toelating van geneesmiddelen moet gecombineerd worden met registraties, effectiviteitsonderzoek, evaluatiemomenten en richtlijnen van de beroepsgroep’, schrijven ze. Tot roept het manifest op tot versterking van de eerstelijns infrastructuur en de zorg voor kwetsbare ouderen.

Uitdagingen volgens zorgprominenten
‘De Nederlandse zorg is goed, maar staat de komende jaren voor een aantal inhoudelijke en financiële uitdaging’, schrijven de twaalf prominenten in het manifest. Daarom hopen ze dat andere partijen de punten die ze hebben opgesteld de komende tijd gaan oppakken. uitvoeren en in een nieuw hoofdlijnenakkoord zullen verwerken. ‘Patiënten en burgers van vandaag en morgen verdienen dit.’

Lees het hele manifest onder aan deze pagina in pdf

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.