Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Wouter Bos bestuursvoorzitter VUmc

Wouter Bos, oud-minister van Financiën, is per 1 juli benoemd tot bestuursvoorzitter van het academisch ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Bij KPMG ontving Bos nog een jaarsalaris van circa vier ton. Bij het VUmc zal de beloning ongeveer de helft zijn vanwege de beloningscode voor bestuurders in de zorg.
Wouter Bos bestuursvoorzitter VUmc
Foto: ANP Evert Jan Daniëls

Bos vormt samen met twee anderen, Chris Polman en Wim Stalman, de nieuwe raad van bestuur van het VUmc. Vorig jaar augustus viel die raad uiteen toen twee leden opstapten. Het ziekenhuis was onder vuur komen te liggen door een ruzie tussen specialisten en onjuiste informatieverstrekking daarover van het bestuur aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie stelde het VUmc vervolgens onder verscherpt toezicht.

Wouter Bos

‘Bij KPMG heb ik mijn Haagse verleden als oud-minister en oud-partijleider achter mij kunnen laten en een nieuw profiel in de zorg opgebouwd', zegt Wouter Bos over zijn benoeming. 'Met mijn advieswerk in de zorg heb ik in vele keukens kunnen kijken die voor anderen gesloten blijven. Ik heb ook veel geleerd van de bevlogen en getalenteerde mensen in mijn team. KPMG is daarmee een ideale opmaat geweest voor deze nieuwe stap. In mijn rol als bestuursvoorzitter van VUmc krijg ik de kans om het veld in te gaan en eindverantwoordelijkheid te dragen. Uiteindelijk ben ik toch iemand die het liefst zelf achter het stuur zit. Ik vind het een mooie speling van het lot dat ik 25 jaar geleden, op mijn 25e,  de deuren van de VU achter me dicht trok en er nu weer terugkeer.

VUmc is in de afgelopen periode soms negatief in het nieuws geweest. Nu wil ik met alle collega’s van VUmc weer de weg omhoog inslaan. VUmc staat wetenschappelijk aan de top en herbergt een enorme hoeveelheid talent. Mijn nieuwe collega’s hebben heel veel redenen om trots te kunnen zijn op VUmc. Het verder aanboren, ontwikkelen en naar de top brengen van al dat talent vind ik een prachtige uitdaging. Dat we dat de komende jaren in nauwe samenwerking met Marcel Levi en het AMC gaan doen, maakt het alleen maar interessanter.’

Chris Polman

Naast Wouter Bos is Chris Polman benoemd tot lid van de raad van bestuur. Polman is sinds 1986 werkzaam bij VUmc en sinds 2011 afdelingshoofd neurologie. In het bestuur krijgt hij verantwoording voor de portefeuille patiëntenzorg. Polman: ‘Ik heb jarenlang van dichtbij meegemaakt hoe dynamisch het onderzoeksveld in VUmc zich ontwikkeld heeft en hoe onze onderzoeksinstituten een vooraanstaande positie in de wereld hebben verworven. Ik kijk ernaar uit mede leiding te mogen geven aan een organisatie die grote ambities heeft om nieuwe ontwikkelingen in onderzoek en patiëntenzorg met elkaar te verbinden. Patiëntveiligheid en patiëntgerichtheid zijn hierbij kernbegrippen. Het is een uitdaging om deze ambities samen met alle medewerkers in te vullen. Mijn ervaringen met patiënten met multiple sclerose hebben mij geleerd dat je alleen de meest optimale zorg kunt bieden in samenspraak met patiënten en als er sprake is van goede multidisciplinaire samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers. Ik heb er vertrouwen in dat wij in de nieuwe bestuurssamenstelling tot goede resultaten komen.’

 

6 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  Ik wens de heer Bos alle succes toe in zijn nieuwe functie.
  Vriendelijke groet

 • Amiz Delft

  Wouter heeft genoeg fouten gemaakt om veel geleerd te hebben. Met een beetje Amerikaans denken (waarbij fouten juist positief werken), is hij voor de VU de juiste keuze. Ook de bloedgroep klopt, iets dat bij fusie, hoe verschrikkelijk ook, juist meetelt.

 • DGo

  Er zijn te veel redenen om op te noemen, maar het KAN bijna niet goed gaan.

  Over 2 jaar zullen we het zien.

 • willem jan

  Dat lijkt me een uitgesproken slechte keuze. Wouter Bos wordt gekenschetst als een solerend opererend iemand, die weinig loyaliteit opwekt in zijn werkomgeving. VuMC heeft meer behoefte aan mensen die samenbrengend zijn.
  Het geklungel van Wouter Bos bij de formatie van het huidige kabinet voorspelt weinig goeds.
  Ook bij KPMG kon hij geen potten breken. Zonde!

 • Maarten1

  Wouter Bos zal financieel flink moeten inleveren om dit te mogen doen. Voor het VUmc is hij wel de droomkandidaat. Hij zal de interne problemen kunnen oplossen, zorgen voor een betere PR naar buiten toe en zorgen voor een betere onderhandelingspositie in de fusiebesprekingen met het AMC.

  Voor KPMG-Plexus is dit wel een aderlating. Plexus is door KPMG overgenomen omdat Wouter Bos dat wilde. Dat ging gepaard met het vertrek van enkele kopstukken van Plexus en nu vertrekt Wouter Bos. Laten we het positief formuleren: de resterende leiding van KPMG-Plexus krijgt er een uitdaging bij.

 • j

  En wat gaan hem dit financieel opleveren?

Of registreer u om te kunnen reageren.