Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Aantal sterfgevallen zorg moet drastisch omlaag’

Het aantal onnodige sterfgevallen in de gezondheidszorg moet drastisch omlaag. Dat stelt Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in de Volkskrant. De raad maakt van de veiligheid van patiënten in ziekenhuizen de komende jaren een topprioriteit.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Aantal sterfgevallen zorg moet drastisch omlaag’
Foto: ANP Koen van Weel

Jaarlijks sterven zo’n 2000 mensen in ziekenhuizen als gevolg van vermijdbare fouten. Circa 38.000 patiënten lopen onnodige medische schade op. De raad vindt dat onacceptabel. In ziekenhuizen dreigt veiligheid in de marge te belanden, schrijft Joustra in het jubileumboek Veiligheid in perspectief. ‘Onderzoek maakt duidelijk dat ziekenhuisorganisaties nu nog moeite hebben gestalte te geven aan de uitgangspunten van goede veiligheidszorg, zoals transparantie van de organisatie, collegialiteit in het delen van informatie en het veilig melden en systematisch leren van incidenten.’

Overige branches

De zorg is niet de enige branche waar de veiligheid verbeterd kan worden. Joustra zegt zich ook zorgen

3
31

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Ook hier weer een voorbeeld, dat kwaliteit verder gaat dan de constatering of een sterfgeval vermijdbaar was. In ‘lean’ termen is elke constatering van iets wat niet naar wens verloopt een aanleiding om te zoeken naar de kernoorzaak van het ontstaan van dat probleem. Om dáár vervolgens oplossingen voor te verzinnen. Die oplossingen zijn vaak aanienlijk fundamenteler dan oppervlakkig reparatiewerk na een calamiteit. Én leiden zelfs tot innovaties! Dit gedrag brengt permanent verbeteren en innoveren in organisaties, in plaats van oppervlakkig en defensief reageren op incidenten. Dus het permanente leren waar de raad voor pleit!

  2. Lees alle reacties
  3. Expliciet schrijft de Onderzoeksraad dat er sprake is van zeer beperkte melding van calamiteiten, dwz sterfgevallen of ernstig letsel door medisch handelen, p.19.
    Dit betekent dat artsen en ziekenhuizen hun eigen fouten nauwelijks onderzoeken en ….er dus nauwelijks van leren. Onacceptabel.
    Helaas zwijgt de Onderzoeksraad over de structurele weigering door artsen om de slachtoffers van medische fouten eerlijke informatie en adequate herstelbehandeling te verstrekken, bekend als de doofpot. Ook dit is een belangrijk deel van onnodige schade die aan patienten toegebracht wordt door artsen.

  4. Als de Onderzoeksraad zich hierop gaat richten waar is dan het onderscheid tussen de taken van IGZ en de Onderzoeksraad? Gaat de onderzoeksraad eigen controles uitvoeren? En is het eigenlijk wel duidelijk dat extra controles helpen?
    Wat mij betreft zou het veel helpen als er iemand de baas is en die persoon ook de verantwoordelijkheid heeft. Een persoon die eisen kan stellen (zoals handen wassen voor het betreden van de OK) en als medewerkers en artsen zich niet aan die eisen houden, de macht heeft om die medewerkers te ontslaan of die artsen de toegang tot het ziekenhuis te ontzeggen. Als er toch vele onnodige infecties, heroperaties en sterfgevallen dan moet die persoon kunnen worden ontslagen. Het zou voor zich moeten spreken dat die ene persoon geen betrokkenheid heeft bij de registratie van de incidenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.