Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanwijzing aan Medsen Apotheek Lagaay-Westblaak

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) adviseert de minister van VWS een aanwijzing te geven aan Medsen apotheek Lagaay-Westblaak. De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen in het vermogen van de apotheker om maatregelen te nemen om de huidige situatie te verbeteren.
Aanwijzing aan Medsen Apotheek Lagaay-Westblaak

Eerder constateerde de inspectie risico’s voor patiëntveiligheid. Daarom stelde de inspectie per 11 september 2012 verscherpt toezicht in. Medsen apotheek Lagaay-Westblaak kreeg vier weken de tijd om structurele verbeteringen door te voeren.

Inspectie

De inspectie heeft de apotheek in september en oktober 2012 bezocht om de voortgang van de verbeteringen te toetsen. Bij het laatste bezoek in oktober heeft de inspectie geconcludeerd dat er in Medsen Apotheek Lagaay-Westblaak nog steeds hoge risico’s zijn voor de patiëntveiligheid.

Verscherpt toezicht

Bij de instelling van het verscherpt toezicht eiste de inspectie dat de apotheek drie maatregelen zou nemen. Twee daarvan zijn inmiddels genomen. De medicatiebewaking vindt nu plaats op basis van één compleet en actueel farmaceutisch dossier. Medsen Apotheek heeft echter nog geen adequate maatregelen genomen om de hoge risico’s voor patiëntveiligheid bij receptverwerking, kwaliteit, opslag en faciliteiten, medicatieoverdracht, medicatiebewaking en het bereiden van geneesmiddelen weg te nemen. Omdat de apotheek nog steeds niet volledig voldoet aan de gestelde eisen, heeft de inspectie de minister geadviseerd een aanwijzing te geven.

Tweede assistente

De maatregelen die de apotheek moet nemen zijn onder meer het laten uitvoeren van een onafhankelijkecontrole door een 2e assistente. De apotheek moet beschikken over een adequate temperatuurmonitoring van de koelkasten en de beoordeling en afhandeling van medicatiebewakingssignalen moeten consequent worden vastgelegd. Daarnaast moet er een schriftelijke of in de computer vastgelegde werkinstructie zijn voor een handmatige doseringcontrole bij kinderen jonger dan 12 jaar.

Dwangsom

De inspectie zal controleren of Medsen Apotheek Lagaay-Westblaak de aanwijzingen van de minister binnen het vastgestelde termijn opvolgt. Als dat niet het geval is kan er een dwangsom opgelegd worden. (IGZ)

Lees meer:

Apotheek Lagaay-Westbaak onder toezicht IGZ

Medicatielijst apotheek moet fouten voorkomen

IGZ en Chinese collega inspecteren samen medicijnen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.