Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ signaleert risico’s voor veiligheid Slotervaart

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft MC Slotervaart in Amsterdam een aanwijzing gegeven. Het ziekenhuis voldoet niet aan het Convenant ‘Veilige toepassing van medische technologie in het ziekenhuis’. Dit convenant regelt hoe een ziekenhuis veilig moet omgaan met medische technologie in de patiëntenzorg.
mcslotervaart.jpeg

De IGZ constateert dat er risico’s zijn voor de kwaliteit en veiligheid van zorg. Er is op dit moment geen acuut gevaar voor de patiëntveiligheid. Vorig jaar had de inspectie het ziekenhuis al aangesproken op het niet voldoen aan het convenant. Het ziekenhuis toonde verbetering. Maar op 10 juni 2016 constateerde de inspectie tijdens een onaangekondigd bezoek dat het ziekenhuis de noodzakelijke verbeteringen onvoldoende had opgepakt. Daarom besloot de inspectie het ziekenhuis een aanwijzing te geven.

Verbeteren
Het ziekenhuis moet de komende periode verschillende verbetermaatregelen nemen. Zo moet MC Slotervaart het convenant goed invoeren en borgen. Het ziekenhuis moet het onderhoud van alle medische apparatuur in orde maken volgens de eisen van het convenant. Elke patiënt moet worden behandeld met een apparaat dat goed onderhouden is. Een apparaat moet daarnaast gebruikt worden door een medewerker die daartoe aantoonbaar deskundig is.

Medische technologie
Verder moet het ziekenhuis de deskundigheid in het gebruik van medische technologie door ziekenhuispersoneel, medisch specialisten en arts-assistenten vastleggen in beleid. In dat beleid staan vereisten voor deskundigheid en voor bij- en nascholing.

Controle
Voor de verschillende verbetermaatregelen gelden verschillende termijnen. De inspectie controleert of MC Slotervaart de aanwijzing binnen de vastgestelde termijnen opvolgt. Als dat niet het geval is, kan de inspectie een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang opleggen.

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.