Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Abvakabo FNV presenteert zwartboek misstanden ouderenzorg

Mark van Dorresteijn
Ouderen die het de hele avond, nacht en een deel van de ochtend moeten doen met één glaasje water, de technische dienst die wordt ingezet voor nachtdiensten in een verpleeghuis of bewoners die worden achtergelaten bij een 17-jarige verzorger zonder opleiding.
Abvakabo FNV presenteert zwartboek misstanden ouderenzorg

Het is een greep uit de meldingen die Abvakabo FNV binnenkreeg van personeel in de ouderenzorg en die zijn verzameld in het Zwartboek Onverantwoorde Zorg. Dat zwartboek werd donderdag overhandigd aan de vaste Kamercommissie van VWS.

Meldingen

Abvakabo FNV kreeg ruim 500 meldingen binnen. De meesten gingen over een tekort aan zorgpersoneel. Bij ziekte wordt vaak geen vervanging geregeld. De verhouding tussen vaste en flexibele krachten die de afdeling en de bewoners niet kennen, is ook vaak zoek, zo blijkt uit de meldingen.

Aanbevelingen

De vakbond biedt vandaag een aantal aanbevelingen aan aan de vaste Kamercommissie van VWS. Zo moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg toezien op een minimale bezetting, moet meer geïnvesteerd worden in opleiding en bijscholing van personeel, moeten minder flexibele krachten ingezet worden en moet ziekteverzuim altijd opgevangen worden. Ook pleit Abvakabo FNV voor een onafhankelijk meldpunt bij de inspectie, waar werknemers misstanden kunnen melden. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.