Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Abvakabo FNV start meldpunt onverantwoorde zorg

Om gerichter actie te kunnen voeren richt ook Abvakabo FNV een nieuw steunpunt in om misstanden in de zorg centraal te inventariseren. De reden hiervoor is volgens de bond dat er steeds meer signalen van leden over onverantwoorde zorg binnenkomen. Vooral melding over onderbezetting komen vaak voor.
Abvakabo FNV start meldpunt onverantwoorde zorg

De bond schrijft: “De inzet van onvoldoende gekwalificeerd personeel vergroot risico’s op kwaliteitsverlies bij acute patiëntproblematiek. Met name in de avonden en nachten levert dit onverantwoorde situaties op. Steeds vaker wordt gekozen voor ontoereikende bezetting. Verzorgenden worden geacht handelingen te verrichten waar ze niet voor gekwalificeerd zijn. Bij acute situaties kan slechts hulp op afstand worden ingeroepen.”

Woonzorgcentrum Nijenstede

Voor de gevallen die bij Abvakabo FNV bekend zijn, wordt ook daadwerkelijk actie ondernomen zegt bestuurder Wim van der Hoorn. “Enige tijd geleden wilden ze bij woonzorgcentrum Nijenstede in Amersfoort in de nacht in plaats van vier, drie mensen laten werken. Wij hebben hierop direct aangeklopt bij de directie want een dergelijke bezuinigingsmaatregel heeft verstrekkende gevolgen voor de zorg.” Na enkele maanden besloot het bestuur om weer met vier verzorgenden in de nacht te werken.

Steunpunt

Abvakabo FNV wil met dit steunpunt een permanente digitale brievenbus creëren waar zorgwerknemers kunnen aankloppen. Het e-mailadres is: onverantwoordezorg@abvakabo.nl. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Veel meldingen over onderbezetting in zorg’

‘Onderbezetting oorzaak van incidenten bij Cordaan’

NU’91 in actie tegen onderbezetting zorg

Al vijfhonderd meldingen onderbezetting zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

 1. ik werk ijn de nachtdienst en daar wordt op bezuinigd geen portier een hele nd en een van half 12 tot half 5 voor veiligheid wordt niet naar gekeken slecht je kunt geen goede zorg meer leveren en allers wordt maar aan genomen dan gebeuren er ook fouten
  ik hoop dat er naar het pers. geluisterd gaat worden en dat gebeurd nu niet.

 2. Lees alle reacties
 3. ik werk ijn de nachtdienst en daar wordt op bezuinigd geen portier een hele nd en een van half 12 tot half 5 voor veiligheid wordt niet naar gekeken slecht je kunt geen goede zorg meer leveren en allers wordt maar aan genomen dan gebeuren er ook fouten
  ik hoop dat er naar het pers. geluisterd gaat worden en dat gebeurd nu niet.

 4. Artikel in het parool gisteren is oude koek. Er is hier door heel veel verzorgenden en verpleegkundigen al jaren voor gewaarschuwd. Ook de bonden doen er vrijwel niets aan . Schande. Ben zelf avond en weekend hoofd in verpleeghuis/zorginstelling. Op alle afdelingen met 20 bewoners staat op zijn best 1 ziekenverzorgende en 1 helpende.
  Dementerende ouderen zijn vak een uur alleen in de huiskamer. Sommigen zijn verbaal of fysiek agressief naar de medebewoners en krijgen niet de zorg waar ze voor betalen en voor tekenen bij het zorgcontract. Want dat is wel verplicht voor de wet. De overheid MOET ingrijpen in de exorbitante salarissen van bestuur en directies van deze huizen. Daar kan dan geschoold personeel voor worden aangenomen. Eigenlijk zouden familieleden veel vaker naar de rechter moeten stappen om de afgesproken zorg af te kunnen afdwingen, op straffe van een geldboete. Ik werk al 46 jaar in de zorg, het is alleen maar slechter geworden, o.a. door het graai beleid van de werkgevers, net als in het bedrijfsleven. Wanneer gaan de vakbonden ECHT IETS DOEN????

 5. Bij ons (org. Diafaan)is het het zelfde liedje. Ik ben verpleegkundige in schaal 40 nu kreeg ik vrijdag te horen dat ik met 6 coll terug moet in schaal 35 het was uitgerekend dat wij vanaf jan. 120,00eu per mnd basis achteruit gaan we werken 24u perwk. zonder blikken of bloze. Natuurlijk pikken wij dit niet. Er is een financiele puinhoop we horen niet dat de dir.(200,00) of managers inleveren. Er zijn dit jaar op onze lokatie 5 pers weggegaan i.v.m.pensioen deze worden niet opgevuld. 2ll.die klaar zijn met de opleiding mogen vertrekken en er zijn 4 zwangeren die niet inzetbaar zijn er gaan diensten af al met al flink pezen en dan nog minder verdienen!! Waar zijn we mee bezig? Graag alle tenten sluiten en opnieuw in kleine lokaties opstarten of alles partikulieren.Ik werk er nu 32 jr en moet nog 5 jaar ik heb de hele afbraak zorg mee gemaakt.

 6. werk in verpleeghuis,zijn in december van 4 naar 3 verzorgenden op de dag gegaan per afdeling, dit voor 20 behoorlijk complexe bewoners. het is niet te doen zo zwaar en helemaal in de vakantieperiode is het drama met slecht functionerende en niet gekwalificeerde medewerkers.het wordt door onze leidinggevenden erkend maar hun handen zijn (financieel) gebonden. de zorg holt met grote stappen achteruit!!!!!!en er zijn haast geen jongeren meer die dit vak nog willen doen zoals het nu is.

 7. onderbezet staan is “normaal” aan het worden!
  er kan beter bezuiningd worden aan de top en dat geld op de werkvloer inzetten.
  laat de regering eens kijken of ze zelf op deze wijze hun zorg willen hebben? (in plaats van in prive kliniek)nog beter laat ze eens een maand echt werken met hun namden in plaats mt hun kaakspieren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.