Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Accountants: ‘Zwaarste controlepunten ggz zijn er nog’

Redacteur Zorgvisie
Het zelfonderzoek voor de curatieve ggz van 2015 is van start gegaan. Daarbij zijn volgens GGZ Nederland de geleerde lessen van voorgaande jaren meegenomen, waardoor het aantal controlepunten sterk is verminderd.
Administratie400.jpg

Bij het zelfonderzoek over 2013 en 2014 ontstond ophef om het grote aantal controlepunten waaraan ggz-aanbieders moesten voldoen. Er werden toen in totaal 71 eisen gesteld om te bewijzen dat de zorg die was geleverd rechtmatig was. Voor 2015 is dat aantal teruggebracht naar 35, maakte GGZ Nederland bekend. En waar accountants de zelfonderzoeken eerder op 25 punten moesten controleren, met nog 3 aselecte punten, zijn dat er nu 5 geworden, met 1 aselect punt.

Accountants betrokken bij zelfonderzoek
Dat is een goede ontwikkeling, stelt Rob Leensen, voorzitter van Coziek. Dit accountantsplatform trok in februari dit jaar aan de bel over het zelfonderzoek, in specifiek over het aantal controlepunten dat was ingesteld. De accountants vonden tevens het niet eerlijk dat er achteraf nog punten werden toegevoegd aan de lijst. Daarnaast stelden ze dat de hoeveelheid eisen waaraan aanbieders moesten voldoen niet in verhouding was met de branche. ‘Op deze manier was het eens, maar nooit weer’, zei Leensen toen.

Zwaarste controlepunten niet veranderd
Om de eisen voor het zelfonderzoek van 2015 vast te stellen werden de accountants daarom betrokken bij het proces. Leensen: ‘Er is naar ons geluisterd, we zijn onderdeel geworden  van de besprekingen.’ Hij noemt de vermindering van het aantal punten een goede ontwikkeling. ‘Het is een belangrijke stap, een beweging de goede kant op, een verlichting van de administratieve lasten in de ggz. Maar dat wil niet zeggen dat we er nu zijn, of dat de problemen met de hoge administratieve lasten nu opgelost zijn. We hebben een groot aantal controlepunten geschrapt omdat daar toch niets uitkwam, maar de zwaarste controlepunten, waar de meeste tijd in gaat zitten, zijn er nog.’ Daarbij doelt hij vooral op punten die gaan om verwijzingen en hoofdbehandelaarschap. ‘Dat is natuurlijk ook logisch, je kunt niet ineens van heel veel punten naar helemaal niets. Maar het zelfonderzoek in de ggz blijft intensiever dan dat in de ziekenhuizen, de administratieve lasten blijven zwaar. De ggz is gewoon een lastige sector vanwege de systeemcomplexiteit en diversiteit. Dus ach, soms moet je ook de kleine successen vieren.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.