Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acht nieuwe toppers accrediteren zorgbestuurders

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De vereniging van zorgbestuurders voorziet een stijging van het aantal zorgbestuurders dat zich vrijwillig laat accrediteren. Momenteel staan 580 bestuurders in het openbare accreditatieregister van de NVZD.
In gesprek
Beeld: samuii/stock.adobe.com

De accreditatiecommissie van de Vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD) heeft acht nieuwe auditoren benoemd. Dit zijn: Clemens Blaas, Ardie van Berkel, Marja van Dieijen-Visser, Ronnie van Diemen, Alette Ducro, Erik Heijdelberg, Wim Henk Steenpoorte en Paul van der Wijk. In de acht komende weken verschijnen op Zorgvisie.nl interviews met hen, waarin zij op persoonlijke wijze hun licht laten schijnen op de kenmerken van goede bestuurders.

Accreditatie

Wie lid wil worden van de NVZD moet een accreditatietraject doorlopen. Bestuurders kunnen starten met het accreditatietraject wanneer zij een jaar als bestuurder in de gezondheidszorg werkzaam zijn bij dezelfde zorginstelling. De accreditatie geldt voor vijf jaar, bij heraccreditatie bezoekt de zorgbestuurder opnieuw twee auditoren.

Kapstok voor het toetsen van de norm zijn de expertisegebieden van zorgbestuurders zoals die door de NVZD zijn geformuleerd: Leiderschap, Resultaatgericht sturen, Verbindend samenwerken, Maatschappelijk bijdragen en Continu ontwikkelen.

Belangrijk onderdeel van het accreditatietraject is de zogenoemde “360 graden feedback”. Hierbij verzamelen bestuurders feedback over hun functioneren van de raad van toezicht, de ondernemingsraad, de cliëntenraad, het management, een zorgprofessional op strategisch niveau en indien aanwezig: medische staf, een externe partij en een medebestuurder. Een zelfevaluatie en een ontwikkelplan zijn ook verplicht.

Topbestuurders

De nieuwe auditoren hebben bestuurlijke ervaring binnen of buiten de zorg en brengen expertise mee op het gebied van professionele ontwikkeling. Indien zij uit de zorg komen, zij ze niet meer actief als zorgbestuurder. Clemens Blaas is voormalig bestuurder bij HVO Querido, Ardie van Berkel voormalig bestuurslid bij Deloitte, Marja van Dieijen voormalig bestuurder bij Maastricht UMC+, Ronnie van Diemen voormalig directeur-generaal bij VWS en inspecteur-generaal bij de IGJ, Alette Ducro is voormalig lid van het Global Leadership Team van BDO International, Erik Heijdelberg, voormalig bestuurder bij William Schrikker Jeugdbescherming & Jeugdreclassering, Wim Henk Steenpoorte, voormalig directeur en bestuurder in financiële industrie en professionele dienstverlening en Paul van der Wijk, bestuurder Wilhelmina Ziekenhuis Assen tot 1 oktober 2022.

Zelfreflectie

Met het accreditatiesysteem voor zorgbestuurders wil de NVZD een bijdrage leveren aan de professionalisering en de maatschappelijke legitimatie van het zorgbestuur. De auditoren toetsen of bestuurders actief werken aan hun professionele ontwikkeling en of zij beschikken over zelfreflecterend vermogen, wat onmisbare ingrediënten zijn voor goed bestuur.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.